Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a sugerat ca statele membre NATO să cheltuiască pentru apărare 5% din PIB
Preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a refuzat să excludă folosirea forţei pentru ca Groenlanda şi Canalul Panama să devină americane.
Articol de Radio România Actualităţi, 08 Ianuarie 2025, 07:58
Preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a refuzat să excludă folosirea forţei pentru ca Groenlanda şi Canalul Panama să devină americane. În cea de-a doua conferinţă de presă pe care a avut-o de când a câştigat alegerile prezidenţiale, Trump a mai spus, printre altele, şi că vrea ca Golful Mexic să fie redenumit Golful America, ţările NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru armată, iar Canada să devină un stat american.
Cătălin Gomboş are detalii: Donald Trump a refuzat să excludă folosirea forţei atunci când a fost întrebat de recurgerea la presiuni economice sau militare pentru a obţine Groenlanda şi Canalul Panama. Groenlanda, cea mai mare insulă din lume, este un teritoriu autonom care aparţine Danemarcei şi ocupă o poziţie strategică, mai ales în perspectiva exploatării resurselor din regiunea arctică.
Trump a spus că Goenlanda e vitală pentru securitatea Statelor Unite şi a sugerat că va impune sancţiuni economice Danemarcei dacă aceasta nu acceptă să vândă insula. Canalul Panama, care leagă Oceanul Atlantic de Pacific, a fost construit de Statele Unite, care l-au predat statului Panama în 1999. Şi Canada se află în vizorul lui Donald Trump, care a spus că ţara vecină ar trebui să devină un stat american. Totodată, preşedintele ales al Statelor Unite a declarat că vrea să redenumească Golful Mexic Golful America.
Declaraţiile au fost taxate de oficiali ai ţărilor vizate. Danemarca a transmis că Groenlanda nu e de vânzare. Şeful diplomaţiei panameze a spus că ţara sa va continua să controleze canalul. Ministrul canadian de externe a scris pe X că nu vom ceda niciodată în faţa ameninţărilor, iar cel mexican al economiei a declarat că Golful Mexic se va numi aşa şi peste 30 de ani.
Un fost diplomat american, în prezent analist, l-a comparat pe Donald Trump cu un imperialist de secol XIX şi a declarat pentru Reuters că acapararea Groenlandei ar distruge NATO. Trump s-a referit şi la alianţă în conferinţa sa de presă, cerând ca statele membre să cheltuiască pentru apărare 5% din PIB. E un procent pe care nici Statele Unite, cu 3,38%, nu îl ating în prezent. Se estimează că din cele 32 de ţări membre NATO, doar 23 au atins sau au depăşit în 2024 pragul recomandat de 2% din PIB.”/editor Florin Lepadatu/