Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, din nou la Kiev
Vizita este una simbolică, dat fiindcă are loc de ziua Europei, care celebrează Uniunea Europeană.
Articol de Bogdan Isopescu, 09 Mai 2023, 07:36
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va afla din nou astăzi la Kiev.
Vizita este una simbolică, dat fiindcă are loc de ziua Europei, care celebrează Uniunea Europeană.
Integrarea europeană este o prioritate pentru Ucraina, care anul trecut a primit statutul de țară candidat. De altfel, agresiunea Rusiei împotriva vecinului său a fost lansată în 2014, după ce la Kiev au ajuns la putere pro-europeni.
În mod tradițional, pe 9 mai, în Ucraina era sărbătorită victoria împotriva Germaniei naziste, la fel ca și în Rusia, dar președintele Volodimir Zelenski a decis ca victoria să fie marcată pe 8 mai, ziua în care Germania a capitulat, iar pe 9 mai, Ziua Europei.
Vizita șefei Comisiei Europene în Ucraina este nu doar una cu consecință practice, dar și cu încărcătură simbolică. Uniunea Europeană, văzută de Robert Schuman în urmă cu șapte decenii, este o construcție a păcii și care protejează valorile democrației, cele care au reușit să aducă bunăstare continentului.
În contrapartidă, reprezentanții Uniunii v.ăd atacul Rusiei împotriva Ucrainei drept o amenințare la adresa acestor valori care au adus continentului 73 de ani de pace, de unde și importanța ca Uniunea să sprijine Ucraina până la capăt în fața agresiunii unui stat nedemocratic, iar vizita șefului comisiei, Ursula von der Leyen tocmai această importanță sau determinare simbolizează.
Subiectul războiului din Ucraina va fi legat de mare parte din evenimentele dedicate Zilei Europei.
La Bruxelles, spre exemplu, unele clădiri ale instituțiilor europene vor arbora steagul ucrainean; la Strasbourg, parlamentarii țărilor membre vor dezbate atât viitorul Uniunii, cât și modul în care comunitatea europeană sprijină Ucraina, văzută ca un stat al cărui viitor este în interiorul Uniunii.
Construcția Uniunii Europene pornea în 1950 de la declarația Schuman, cea care propunea o Comunitate Economică Europeană a Oțelului și Cărbunelui, condusă de o înaltă autoritate comună.
La cinci ani după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, ținta principiilor din declarație era de a întoarce beneficiile economice strict către cetățeni și de a face imposibilă finanțarea unui alt război.