Președinta CE, Ursula von der Leyen: Plan de redresare economică a Uniunii
Articol de Carmen Gavrilă, 13 Mai 2020, 18:08
Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat, astazi, in premieră, in plenul Paralmetnului European, principalele puncte ale planului de redresare economică a Uniunii. Acum in plenul legislativului are loc o dezbatere despre viitorul buget comun pentru 2021-2027 si instrumentele de redresare economica.
Ursula von der Leyen a anuntat că redresarea economică se va baza pe viitorul buget multianual dar si pe un instrument de redresare economică dotat cu propria finantare. Banii pentru acesinstrument vor fi imprumutati de Comisia Europeană de pe piața financiară si canalizați unde e nevoie prin bugetul multianual. Presedinta Comisiei a declarat că redresarea se va face pe 3 piloni principali. Primul vizează sprijinul pentru repararea economiilor cel mai afectate de criză. Pentru asta va fi folosita cea mai mare parte a banilor din noul buget care vor sprijini reforme cheie in concordață cu programele europene déjà existente, in cadrul semestrului european. Banii vor merge catre toate statele membre indiferent ccă sunt sau nu în zona euro. Ursula von der Leyen a făcut si un anunt important pentru Romania, adepta mentinerii consistente a politicii de coeziune :
”In acest prim pilon este o a doua parte, si anume o propunere a Comisiei de a veni cu un fond suplimentar de coeziune. Această suplimentare este separată de anvelopa financiară traditională pentru coeziune din cadrul bugetului multianual si va fi alocată pe baza gravității impactului social și economic al crizei” a anuntat Ursula von der Leyen.
Al doilea pilon de redresare, a explicat sefa executivului european, va fi mobilizarea de investitii private masive, inclusiv prin adoptarea unui nou instrument privind insolventa, care va ajuta companiile sa isi repare capitalurile. Aici, a spus von der Leyen, va fi vorba de companiile cel mai greu afectate de criză.. Al treilea pilon vizează consolidarea mecanismelor care au ajutat statele membre să facă față în faza de inceput a pandemiei, ca de exemplu RescEu. Presedinta Comisiei a anuntat ca, pe baza lectiilor pandemiei, va fi creat un nou program dedicat sănătății dar și un instrument pentru vecinătatea Uniunii. La randul sau, presedintele Consiliului European, Charles Michel, a pledat pentru mai multă convergență și coeziune pentru ca pandemia să nu agraveze diferentele de dezvoltare déjà existente ci dimpotrivă să le atenueze. Charles Michel a insistat si pe grija pentru piata unică dar si pentru supremația legislației europene, esențială petru supraviețuirea Uniunii.
Liderii instiutiilor si eurodeputatii, echipati cu măști s-au aflat față în față, în contextul în care legislativul comunitar, vrea un răspuns european comun la COVID-19 și după ieșirea din carantină, includerea in reforma economică de „obligațiuni de redresare” garantate de bugetul Uniunii dar si un Fond European de Solidaritate pentru Coronavirus, de cel puțin 50 de miliarde de euro. Aspecte aprig controversate scena europeană. Trebuie spus că Parlamentul cere Comisiei, pe lângă o propunere nouă de buget, și să prezinte un plan de contingență pentru garantarea finanțării europene în cazul în care următorul buget pe termen lung al UE nu va fi disponibil la 1 ianuarie anul viitor. In acest sen, Parlamentul va vota si un raport din proprie inițiativă care solicită Comisiei Europene să prezinte propunerea până pe 15 iunie. Planul trebuie să ia în considerare consecințele sociale și economice imediate ale pandemiei de COVID-19 iar scopul este sa fie asigurată o finanțare continuă pentru beneficiarii programelor europene, fie că e vorba de cetățeni, regiuni, orașe, fermieri, universități sau întreprinderi. Parlamentul vrea ca astfel să fie exclus orice risc ca bugetul in curs și programele actuale să fie întrerupte sau extinse în mod dezordonat. Conform Tratatului Uniunii, dacă raportul va fi aprobat de majoritatea eurodeputatilor, Comisia trebuie să vină cu o propunere sau să explice de ce nu o poate face. Trebuie spus că presedinta Comsiei Europene, Ursula Von der Leyen, s-a angajat déjà in fata Paralmentului, la preluarea mandatului, că Executivul său va raspunde cu propuneri legislative atunci rezolutiile parlamentare vor cere astfel de acte.
(PH)