Preşedinta CE avertizează că Rusia ar putea opri total furnizarea gazelor
Articol de Oana Bâlă, 06 Iulie 2022, 21:52
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, avertizează asupra posibilităţii de sistare totală a furnizării de gaz rusesc şi anunţă planuri de urgenţă, în această lună, pentru a se asigura transportul gazelor acolo unde este cea mai mare nevoie de ele.
Sunt 12 state europene afectate până acum de blocarea livrărilor, ca reacţie a Rusiei la sancţiunile împotriva sa pentru invadarea Ucrainei.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a informat Parlamentul European cu privire la progresele realizate de Uniunea Europeană referitoare la eliminarea dependenţei de importurile de energie din Rusia, în contextul războiului din Ucraina.
Ea a amintit că războiul declanşat de Federaţia Rusă a generat sancţiuni europene împotriva Moscovei, care a reacţionat prin blocarea unor livrări. Ca urmare, importul de gaze naturale lichefiate din Statele Unite s-a triplat faţă de anul trecut, iar importurile medii lunare prin conductele de gaze din Rusia au scăzut cu o treime.
Ursula von der Leyen a vorbit şi despre posibilitatea unei întreruperi complete a furnizării de gaze ruseşti.
"Trebuie să ne pregătim acum pentru perturbări ale alimentării cu gaze naturale şi chiar pentru o întrerupere a furnizării. 12 state membre sunt deja afectate în mod direct acum de o închidere parţială sau totală a gazelor ruseşti. E clar că Putin foloseşte în continuare energia pe post de armă. Iată de ce Comisia se ocupă acum de un plan european de urgenţă. Vom prezenta planul şi instrumentele necesare până la jumătatea lunii iulie. Statele membre au planurile lor de rezervă naţionale, dar avem nevoie de cooperare europeană şi de acţiuni comune", a spus Ursula von dr Leyen.
În şedinţa de astăzi, eurodeputaţii au votat propunerea Comisiei de acceptare a energiei nucleare şi a gazului în tranziţia către o economie verde, astfel că acestea vor putea beneficia de finanţări din fonduri europene.
Votul a fost salutat de preşedintele Klaus Iohannis, care a apreciat rezultatele pozitive din Parlamentul European şi a precizat că eforturile constante ale României de a lua în considerare gazele şi energia nucleară ca parte a decarbonizării progresive s-au reflectat în decizia finală.