Presa rusă comentează demiterea guvernului Filat
"Virajul roşu de 180 de grade al Moldovei" este titlul sub care "Nezavisimaia Gazeta" comentează demiterea guvernului Filat.
06 Martie 2013, 18:18
Criza politică din Republica Moldova a provocat îngrijorare în România, a fost declaraţia preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, iar ministrul de externe Titus Corlăţean şi-a exprimat speranţa că forţele politice de la Chişinău vor acţiona cu responsabilitate.
De la Bruxelles, şefa diplomatiei europene, Catherine Ashton şi comisarul pentru extindere, Stefan Füle au lansat un apel la dialog şi au notat că votul de neîncredere intervine într-un moment in care Chişinăul a făcut progrese substanţiale în procesul de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni, iar încheierea negocierilor pentru Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana este "aproape".
Comentând criza politică de la Chişinău, mediile ruse analizează nu doar diferitele scenarii ale evoluţiei acesteia, ci şi implicaţiile asupra vectorului politic intern şi extren.
Astfel, "Nezavisimaia Gazeta" comentează aceste evenimente sub sugestivul titlu "Virajul roşu de 180 de grade al Moldovei".
"Comuniştii care au iniţiat demiterea Cabinetului Filat insistă pentru alegerei parlamentare anticipate, întrucât doresc reformatarea întregii puteri"- scrie "Nezavisimaia Gazeta", în timp ce publicaţia online Zglad adaugă la aceasta şi dorinţa comuniştilor de a se revanşa pentru înfrângerea din 2009.
Potrivit cotidianului de afaceri "Vedomisti" posibilele alageri anticipate ar putea întâri poziţiile Partidului Comunist.
Experţii ruşi şi moldoveni, citati de mediile ruse, consideră că în cazul în care vor fi alwegeri anticipate, populaţia va vota nu pentru partide, ci pentru direcţiile de integrare pe care acestea le susţin şi că partidele fostei alianţe vor contrapune integrarea în Uniunea Europeană integrării în Uniunea Vamală patronată de Rusia.
"Nezavisimaia Gazeta" notează că înaintea votului din Parlamentul de la Chişinău preşedintele României, Traian Băsescu, s-a pronunţat împotriva demisiei guvernului Filat, întrucât aceasta ar afecta integrarea europeană a Republicii Molodva.
La rândul său, Bruxelles-ul şi mai multe tări europene au sfătuit Alianţa pentru Integrare Europeană să se refacă pentru a preveni alegerile anticipate ce ar putea aduce la putere stânga, care susţine ideea integrării în Uniunea Vamală, agreată de populaţie, ceea ce va face însă ca Republica Moldova să rateze semnarea în acest an a acordului de asociere cu Uniunea Europeană, scrie "Nezavisimaia Gazeta".