Presa internațională despre șansele lui Klaus iohannis de a câștiga șefia NATO
Anunţul făcut de preşedintele Klaus Iohannis a fost preluat în presa internaţională, care notează că îl va avea contracandidat pe premierul olandez Mark Rutte, ce pare favorit în competiţia pentru conducerea politică a alianţei.
Articol de Radiojurnal, 13 Martie 2024, 07:23
Anunţul făcut de preşedintele Klaus Iohannis a fost preluat în presa internaţională, care notează că îl va avea contracandidat pe premierul olandez Mark Rutte, ce pare favorit în competiţia pentru conducerea politică a alianţei.
Poziţia de secretar general NATO a fost deţinută în mod tradiţional de o personalitate europeană de rang înalt, iar selecţia şi alegerea sa se fac prin consultări diplomatice între statele membre.
Niciun anunţ nu este făcut până când nu se ajunge la un consens asupra unui singur candidat, iar Mark Rute este acum departe de această unanimitate, mai remarcă agenţiile internaţionale de presă.
Aflat în prima linie de la invazia rusă în Ucraina, Bucureştiul îşi poate valorifica acum eforturile depuse în ultimii doi ani, pentru a-şi moderniza apărarea.
România, care se învecinează cu Ucraina şi Republica Moldova, a dobândit o importanţă strategică sporită de la începutul războiului, comentează agenţia France Presse. Totuşi, premierul olandez, care, de asemenea, se retrage din politica naţională, este văzut ca favorit, mai scrie agenţia franceză de ştiri.
În vârstă de 57 de ani, acesta era până acum singurul candidat pentru a-l înlocui pe norvegianul Jens Stoltenberg, care conduce Alianţa Nord-Atlantică din 2014 şi care va demisiona în septembrie.
Mark Rutte are sprijinul marilor puteri - Statele Unite, Germania, Marea Britanie şi Franţa, însă Ungaria a declarat că se va opune prin veto candidatului olandez din cauza criticilor sale din trecut la adresa guvernului ultranaţionalist de la Budapesta.
Şi alte ţări, precum Bulgaria, Turcia şi chiar România, au respins candidatura premierului olandez, aminteşte agenţia spaniolă EFE, care notează şi că România şi alţi parteneri estici au cerut o mai mare reprezentare în structurile NATO, mai ales într-un moment în care securitatea regională este ameninţată de agresiunea rusă în Ucraina.
Şi tot în presa internaţională, preşedintele Klaus Iohannis şi-a început deja campania pentru conducerea politică a alianţei.
Imediat după anunţul de la Cotroceni, a publicat în Politico viziunea sa despre pregătirea NATO pentru viitor: propunerile sale au fost prezentate sub forma unui decalog.
"Pentru a aborda seria largă de ameninţări şi provocări, NATO trebuie să fie echipată corespunzător. Ca atare, prin dezvoltarea adaptării politice şi militare, trebuie să facem NATO mai puternică", scrie preşedintele Iohannis.