Premise pentru strategii comune de combatere a ameninţărilor
Între temele conferinţei organizate de ministerul rus al Apărării au fost relaţiile Rusia-NATO, scutul antirachetă, tratatul armelor convenţionale sau dezarmarea nucleară.
24 Mai 2013, 11:22
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a susţinut la Moscova, în cadrul unei conferinţe internaţionale, pe probleme de securitate europeană, că există premizele pentru asigurarea unei securităţi egale dar şi a unei strategii comune de combatere a ameninţărilor.
Între acestea au fost enumerate absenţa diferenţelor ideologice dar şi întrepâtrunderea economiilor.
Între temele discutate la conferinţa organizată de ministerul rus al Apărării au fost relaţiile Rusia-NATO, scutul antirachetă, tratatul armelor convenţionale sau dezarmarea nucleară.
Din afara Rusiei au participat experţi militari şi reprezentanţi ai NATO, Pentagon, Departamentul de Stat al Statelor Unite, dar şi invitaţi din toate ţările NATO, inclusiv România.
În mesajul adresat participanţilor la Conferinţă, preşedintele Vladimir Putin a subliniat necesitatea concentrării eforturilor tuturor statelor interesate în direcţia asigurării unei securităţi egale şi a unei strategii comune de combaterea sfidărilor şi a ameninţărilor energente.
Pentru aceasta - a spus el - există premizele necesare, inclusiv absenţa divergenţelor ideologice esenţiale şi întrepătrunderea economiilor, Putin menţionând totodată că între Rusia şi ţările occidentale există deosebiri de vederi în privina scutului antirachetă, extinderii NATO şi controlului armamentelor convenţionale.
Deficit de încredere
Ministrul rus al apărării, Sergey Shoigu a evidenţiat în acest sens deficitul de încredere între cele două părţi, reminiscenţă a războiului rece şi apreciind că în Europa riscul unui conflict nuclear a scăzut considerabil.
El a subliniat că armele nucleare îşi păstrează în continuare importanţa de instrument al descurajării în scopul menţinerii echilibrului strategic.
Contrar opiniilor occidentale, Sergey Shoigu a numit mort tratatul privind delimitarea armamentelor convenţionale din Europa, suspendat în urma moratoriului declarat unilateral de Rusia în anul 2007.
De asemenea, oficialii ruşi au declarat că Moscova doreşte în continuare garanţii legale obligatorii că scutul antirachetă nu va reprezenta o ameninţare la adresa Rusiei.