Premierul Ungariei, Viktor Orban, vrea servicii secrete puternice
Viktor Orbán a spus că este nevoie de crearea unor servicii secrete puternice care să colaboreze.
Articol de Angela Bîrsan, 24 Iulie 2016, 11:32
Premierul Ungariei, Viktor Orbán, consideră oportună înfiinţarea unei armate comune a Uniunii Europene care să îi întărească siguranţa şi stabilitatea.
Prezent la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, Viktor Orbán s-a declarat debusolat de valul de atentate din ultima vreme, care fac ca în Europa să crească în oameni teama că viitorul lor nu este în siguranţă. NATO este capabilă să garanteze, încă, pacea în spaţiul comunitar, dar, fără o armată comună care să protejeze graniţele de est şi de sud, rolul Uniunii Europene va fi doar unul regional, nu global, a declarat premierul ungar.
Viktor Orbán a făcut o paralelă între fenomenul migraţiei şi evenimentele din ultima perioadă, context în care a susţinut că Europa trebuie să se asigure că Turcia rămâne o ţară stabilă.
Viktor Orbán: "Din punctul de vedere al realităţii de astăzi, cel mai important este ca Turcia să rămână stabilă, pentru că, dacă şi aceasta va deveni instabilă, atunci din acea regiune vor veni spre Uniunea Europeană zeci de milioane de oameni, fără niciun control şi fără oprelişti. Pentru Europa, în opinia mea, în următorii ani, cea mai importantă problemă este să încercăm împreună, la nivel european, să definim împotriva a ce trebuie să luptăm. Europa continentală s-ar putea să aibă nevoie, în viitor, de o putere militară de atac şi asta nu există astăzi. În prezent, apărarea noastră sunt americanii şi, parţial, britanicii, au garantat-o şi o garantează. Asta nu poate să rămână aşa".
Premierul Ungariei, Viktor Orbán a mai anunţat că împărtăşeşte câteva dintre ideile lui Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia Statelor Unite, privind măsurile pentru combatarea terorismului, care ar putea fi preluate şi aplicate în Europa.
Viktor Orbán a spus că este nevoie de crearea unor servicii secrete puternice care să colaboreze, dar şi de oprirea a ceea ce a numit "politica de exportare a democraţiei" în ţările din care provin imigranţii.