Premierul Ungariei "continuă programul de guvernare anterior"
Propus de către preşedinte pentru un nou mandat de premier, Viktor Orbán a anunţat că îşi propune să continue programul de guvernare anterior.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 06 Mai 2014, 14:31
În Ungaria, liderul partidului FIDESZ, Viktor Orbán este pe cale să înceapă un nou mandat de patru ani în fruntea executivului maghiar.
Propunerea a fost făcută dimineaţă, la începutul şedinţei de constituire a noului Parlament de la Budapesta, şi a venit, în mod firesc, de la preşedintele Ungariei, după ce Viktor Orbán a obţinut o majoritate confortabilă la recentele alegeri.
El anunţat deja că îşi propune să continue programul de guvernare anterior, marcat de o serie de măsuri economice şi sociale controversate, care au vizat, printre altele, creditele populaţiei sau tarifele la energie.
Potrivit reglementărilor, persoana propusă de şeful statului este confirmată în funcţia de prim-ministru cu voturile majorităţii deputaţilor, acest lucru urmând să se întâmple în data de 10 mai, la solicitarea partidului FIDESZ.
Viktor Orbán nu a făcut publică deocamdată lista cu membrii viitorului cabinet şi nici nu a prezentat un program de guvernare, acesta arătând recent că doreşte să continue munca începută în urmă cu patru ani şi că va face tot posibilul pentru a obţine respectul cuvenit ungurilor, atât în ţară, cât şi în stăinătate.
Partidul său a obţinut 133 de mandate de deputat în urma alegerilor din 6 aprilie şi va deţine şi în următorii patru ani majoritatea confortabilă de două treimi în Parlamentul unicameral de la Budapesta, cu 199 de membri, care i-a permis consolidarea puterii şi adoptarea a numeroase legi importante, unele criticate de organismele internaţionale, cum ar fi cea a presei sau cea prin care au fost limitate atribuţiile Curţii Constituţionale, şi chiar a unei noi Constituţii, fără a avea nevoie de voturile deputaţilor din opoziţie.
Guvernul condus de Viktor Orbán a iniţiat în ultimii ani o serie de măsuri economice considerate neconvenţionale, introducând mai multe taxe speciale în cazul sectorului bancar şi al marilor companii multinaţionale, iar înainte de alegeri a redus semnificativ tarifele la utilităţi, ceea ce a dus la o creştere a numărului susţinătorilor săi.
În cursul zilei de astăzi, noii deputaţi aleşi în urma scrutinului din 6 aprilie vor depune jurământul, vor fi aleşi preşedintele şi vicepreşedinţii Parlamentului şi se va decide în privinţa înfiinţării comisiilor parlamentare.