Premierul Ucrainei cere Rusiei retragerea trupelor
Premierul interimar al Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, a cerut Moscovei să-şi retragă trupele din Ucraina, considerând acţiunile drept o "declaraţie de război".
02 Martie 2014, 19:07
Soldaţi şi activişti pro-ruşi au blocat astăzi trei unităţi militare ucrainene din Crimeea, iar Rusia a trimis militari de la baza din Sevastopol, de la Marea Neagră, spre capitala regiunii autonome, Simferopol.
În replică, Ucraina a plasat armata în stare de alertă şi a ordonat mobilizarea rezerviştilor, după ce Rusia a ameninţat că o intervenţie militară este iminentă în Crimeea.
Premierul interimar, Arseni Iaţeniuk, a cerut Moscovei să-şi retragă trupele din Ucraina, considerând acţiunile drept o "declaraţie de război" şi avertizând că există riscul unui "dezastru".
În Crimeea, continuă blocada unităţilor militare ucrainene de către grupuri formate din câteva zeci de militari înarmaţi, fără semne distinctive, dar care, în multe cazuri, nu îşi ascund apartenenţa la armata rusă.
În zonă se află şi grupuri de localnici cu steaguri ruseşti.
Preşedintele interimar ucrainean, Oleksandr Turcinov, a declarat după şedinţa extraordinară a Radei Supreme, de astăzi, că, în cursul nopţii, conducerea districtului militar al Caucazului de Nord din Rusia a adresat un ultimatum militarilor ucraineni din Crimeea cerându-le ca, până la 5:00 dimineaţa, să predea armele şi să părăsească unităţile.
Turcinov a spus că în aceste condiţii a încercat fără succes să ia legătura telefonică cu preşedintele Putin sau premierul Medvedev, reuşind însă să vorbească cu preşedintele Dumei de Stat, Serghei Narîşkin.
În final, asaltul care, potrivit preşedintelui ucrainean, urma să înceapă după expirarea ultimatumului, nu a mai avut loc.
Oficialii ucraineni afirmă că Rusia a introdus suplimentar pe teritoriul Crimeei, fără acordul părţii ucrainene, circa şase mii de militari.
Noii lideri de la Kiev declară pe de altă parte că doresc rezolvarea crizei pe cale politico-diplomatică şi fac apel la sprijinul statelor occcidentale, al ONU, Uniunii Europene şi altor organizaţii internaţionale.
De asemenea, Ucraina a cerut Rusiei, Statelor Unite şi Marii Britanii ca semnatare ale memorandumului de la Budapeste prin care Ucraina a renunţat la armele nucleare, moştenite de la fost URSS, să îşi onoreze angajamentele privind garantarea integrităţii teritoriale, suveranităţii şi independenţei statului ucrainean.