Premierul Silvio Berlusconi a primit votul de încredere
Voturile decisive provin de la membrii a două grupuri parlamentare ai căror lideri au avertizat însă că premierul nu trebuie să facă nici un pas greşit.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 30 Septembrie 2010, 10:42
Premierul Silvio Berlusconi a primit, miercuri seara, votul de încredere cu 342 de voturi pentru, 274 împotrivă și 3 abţineri. Rezultatele au fost comunicate de vicepreședintele Camerei Deputaţilor, Rosy Bindi. 617 deputaţi au votat, însă premierul avea nevoie de o majoritate de 316 voturi. Voturile decisive provin de la membrii a două grupuri parlamentare ai căror lideri au anunţat că premierul nu trebuie să facă nici un pas greşit.
Miercuri dimineaţa, Berlusconi a prezentat un document în faţa Camerei Deputaţilor de la Roma, prin care argumenta în cinci capitole motivul pentru care ar trebuie să continue guvernarea până în 2013: justiţie, federalism, „mezzogiorno” (regiunile de la Roma spre sud), fisc şi siguranţă.
În ceea ce priveşte justiţia, premierul dorește implementarea unui proiect de lege care prevede separarea carierelor judecătorilor de cele ale procurorilor şi de reforma constituţională a Consiliului superior de magistratură. Procurorii nu vor mai fi profesional superiori judecătorilor, lucru care în prezent afectează desfăşurarea proceselor sub semnul neutralităţii.
Federalismul prevede mai multă autonomie autorităţilor locale la nivel de regiuni şi provincii. Pe de altă parte, Berlusconi mai propune creşterea numărului de lucrări publice şi un plan de dezvoltare regională cu anumite facilităţi pentru sudul Italiei, dar şi dezvoltarea turismului şi cercetării. În privinţa siguranţei publice rămâne în prim plan combaterea imigraţiei clandestine.
Discursul lui Berlusconi a fost comentat într-un mod critic în special de opoziţia italiană. Secretarul naţional al Partidului Democrat, Pier Luigi Bersani a afirmat că „discursul lui Berlusconi a fost slab şi conţine promisiuni nerespectate.
În sala de dezbateri a Camerei Deputaţilor. Preşedintele Partidului Italia Valorilor, Antonio di Pietro, i-a adresat premierului cuvinte „foarte dure”, parlamentarul anunţând că nu acordă votul de încredere guvernului Berlusconi. De Pietro l-a comparat pe premierul italian cu Nero, imperatorul român care ”cânta la harpă atunci când Roma ardea”.
După retragerea la finalul lui iulie a lui Gianfranco Fini din formaţiunea premierului PdL, Poporul Libertăţii, Silvio Berlusconi a anunţat în august că va cere încrederea parlamentului pentru a verifica soliditatea majorităţii sale.
Plecarea din partid a lui Fini, preşedintele Camerei Deputaţilor, a fost urmată de către 34 de deputaţi şi 10 senatori, regrupaţi în cadrul formaţiunii Viitor şi Libertate pentru Italia, privându-l pe Berlusconi de o majoritate garantată în Camera Deputaţilor.