Premierul olandez Mark Rutte crede că va obţine și sprijinul Ungariei pentru a ocupa funcţia de secretar general al NATO
Premierul olandez Mark Rutte crede că va obţine și ”sprijinul Ungariei pentru a ocupa funcţia de secretar general al NATO.
Articol de Radio România Actualităţi, 18 Iunie 2024, 14:46
Premierul olandez Mark Rutte crede că va obţine sprijinul Ungariei pentru a ocupa funcţia de secretar general al NATO. Aceasta era singura ţară care încă se opunea candidaturii lui Rutte şi afirmase că îl sprijină pentru ocuparea funcţiei pe preşedintele României, Klaus Iohannis.
Corespondentul RRA Bogdan Isopescu transmite din Bruxelles: ”Premierul olandez Mark Rutte spune că, după discuţia de azi-noapte cu Viktor Orbán, va trimite o scrisoare Budapestei pe acest subiect. Pare a fi un prim pas solicitat de Viktor Orbán pentru a normaliza relaţiile dintre cei doi lideri, după declaraţiile aprinse de acum doi ani.
La acel moment, Mark Rutte spunea că "Ungaria trebuie pusă în genunchi şi că este un stat ce nu mai are ce căuta în Uniunea Europeană". Premierul ungar nu a făcut nicio declaraţie despre discuţia cu Mark Rutte, însă ultimul se declară optimist cu prudenţă în privinţa unei posibile înţelegeri.
Mark Rutte: ”Elementele conversaţiei mele cu Viktor Orbán le voi pune şi într-o scrisoare pe care o voi trimite la Budapesta, în următoarele zile, apoi vom vedea care este pasul următor. Bineînţeles că i-am spus că am văzut ce reacţii au trezit declaraţiile mele în societatea maghiară acum doi ani, dar discuţia a fost acum spre viitor, iar Viktor Orbán nu mi-a solicitat scuze în privinţa acelor declaraţii.”
Dacă Mark Rutte va obţine acordul lui Viktor Orbán, premierul Olandei va avea sprijinul tuturor statelor aliate pentru a fi numit secretar general NATO, iar candidatura preşedintelui României pentru şefia Alianţei va pierde şi ultimul suport.
Aceasta în ciuda faptului că în urmă cu 10 zile Viktor Orbán declara public sprijinul pentru Klaus Iohannis. Nu este însă pentru prima dată când Viktor Orbán se poziţionează fie ambiguu, fie contradictoriu, fie tranşant pe scena politică europeană, cu scopul de a obţine avantaje politice în viitor pe alte subiecte.”/editor Florin Lepadatu/