Premierul italian, Giuseppe Conte, a obţinut din nou încrederea deputaţilor
Premierul italian, Giuseppe Conte, a obţinut cu uşurinţă încrederea deputaţilor pentru al doilea său guvern, din care a fost scos partidul de extremă dreapta a lui Matteo Salvini.
Articol de Florin Lepădatu, 10 Septembrie 2019, 08:15
Premierul italian, Giuseppe Conte, a obţinut cu uşurinţă încrederea deputaţilor pentru al doilea său guvern, din care a fost scos partidul de extremă dreapta a lui Matteo Salvini.
Într-un discurs de aproape o oră şi jumătate, premierul Conte a promis o Italie reformatoare şi s-a angajat să obţină noi reguli bugetare din partea Uniunii Europene.
Potrivit corespondentei RRA la Roma, Elena Postelnicu, programul de guvernare propus de noua alianţă dintre populişti şi democraţi va fi dezbătut marţi şi în Senat: "În contrast cu opiniile în conflict cu Uniunea Europeană, exprimate în timpul Guvernului precedent, cu extremiştii de dreapta de la Liga care au criticat Bruxelles-ul, în legătură cu numeroase subiecte, începând de la pactul de stabilitate până la gestionarea migraţiei, premierul Giuseppe Conte asigură că, de acum înainte, "Italia va fi motorul unei faze de relansare şi înnoire a Uniunii, vizând construirea unei Europe mai solidare, mai apropiate de cetăţenii ei".
Priorităţile noului Executiv sunt, potrivit premierului, şcoala şi familia, reducerea numărului de parlamentari, o nouă lege electorală, evitarea creşterii taxei pe valoarea adăugată, dar şi sprijinirea investiţiilor - inclusiv pe cele menite să permită o dezvoltare echitabilă pe plan social şi care să respecte mediul.
În privinţa migraţiei, Conte a făcut apel la mai multă solidaritate din partea partenerilor Uniunii Europene, precum şi la crearea de coridoare umanitare pentru evacuarea refugiaţilor din zonele aflate în pericol.
Dacă formaţiunile noii majorităţi - Mişcarea 5 stele, Partidul Democrat Liber şi Egal - i-au permis premierului Giuseppe Conte să obţină fără probleme încrederea deputaţilor, presa din Peninsulă comentează că votul de marţi din Senat s-ar putea dovedi mai problematic.