Premierul israelian boicotează summitul de la Washington
Summitul este consacrat securităţii nucleare internaţionale şi are loc la scurt timp după ce SUA şi Rusia au semnat un nou tratat de dezarmare nucleară.
09 Aprilie 2010, 08:02
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat că îşi anulează participarea la summitul privind securitatea nucleara, au anuntat oficialii israelieni citati de BBC.
Decizia premierului Netanyahu ar fi fost luata dupa ce acesta a aflat că la summitul gazduit de presedintele american Barack Obama Egiptul şi Turcia vor ridica problema prezumptivului arsenal nuclear israelian.
Israelul nu a confirmat dar nici nu a infirmat vreodata ca detine armament nuclear.
Potrivit radioului public israelian, in locul premierului la summit va fi prezent ministrul energiei Dan Meridor.
Oficialii americani spun ca la summit nu se vor lua in discuţie naţiuni individuale, dar că se aşteaptă să fie ridicate cazurile programelor nucleare ale Iranului şi Coreei de Nord. Ambele ţări sunt excluse de la summit.
Secretarul de Stat Hillary Clinton a arătat că summit-ul privind securitatea nucleară care va avea loc luni şi marţi la Washington reuneşte, probabil, cei mai mulţi lideri mondiali din 1945 încoace.
Ţinta: Terorismul nuclear
Între naţiunile participante se numără Armenia, China, Cehia, Franţa, Georgia, Germania, India, Kazahstan, Pakistan, Polonia, Rusia, Turcia, Marea Britanie, Ucraina şi Vietnam.
De asemenea, vor fi reprezentate ONU, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi Uniunea Europeană. Reuniunea la vârf este menită să prevină terorismul nuclear.
Preşedintele Barack Obama, care a calificat terorismul nuclear drept cea mai imediată şi extremă ameninţare la adresa securităţii globale, doreşte să mobilizeze actorii internaţionali pentru a lua în considerare mai serios riscul ca materialele nucleare vulnerabile să cadă în mâinile teroriştilor.
Acestea sunt depozite de uraniu înalt imbogăţit şi de plutoniu care, în mod normal, sunt păstrate în instalaţii militare, în reactoare nucleare şi în laboratoarele apărării.
Summit-ul îşi propune să ajungă la o înţelegere comună privind ameninţarea pe care o ridică terorismul nuclear şi să stabilească măsuri de a pune la adăpost, în decurs de patru ani, materialele nucleare vulnerabile pentru a preveni obţinerea lor de către grupări teroriste ca al Qaeda.
În general, eforturile de a securiza asemenea materiale, care pot fi folosite pentru construcţia de arme nucleare, s-au concentrat asupra celor din Rusia şi fostelor republici sovietice.
Expertii spun însă că cea mai mare arie de risc este Pakistanul care, în pofida faptului că are stocuri de material nuclear foarte bine păzite, se confruntă cu ameninţări interne de securitate uriaşe din partea talibanilor şi al Qaeda.
Şe aşteaptă ca liderii mondiali să se angajeze în urmărirea mai agresivă şi punerea sub acuzare a traficanţilor de materiale nucleare şi să protejeze mai bine stocurile vulnerabile.
Comunicatul summit-ului ar putea cere naţiunilor să îşi convertească reactoarele nucleare care folosesc uraniu înalt îmbogăţit în reactoare pentru uraniu îmbogăţit în mod redus, care sunt mai greu adaptabile pentru producerea de arme nucleare.
Summit-ul va cere de asemenea consolidarea rolului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică în aplicarea tratatelor existente.
Experţii nucleari spun că nu există nici un semnal că teroriştii ar deţine material nuclear care poate fi folosit în construirea unei arme dar reamintesc că au fost cel puţin 18 cazuri cunoscute, din 1990 încoace, în care asemenea materiale ar fi fost furate.
Ei arată că au existat repetate tentative ale al Qaeda de a fura materiale nucleare sau de a obţine expertiză nucleară.
Din punct de vedere tehnologic, construirea unei bombe nucleare este o provocare dificilă pentru grupările teroriste, dar nu imposibilă.