Premierul francez participă la reuniunea de la Moscova
Discuţiile oficiale dintre Jean Marc Ayrault şi omologul său rus, Dmitri Medvedev, vor începe vineri, ziua de joi fiind dedicată participării la o expoziţie dedicată inovării.
01 Noiembrie 2013, 07:29
Premierul francez Jean Marc Ayrault, care a început o vizită la Moscova apreciază că obiectivul comunităţii internaţionale este de a face din conferinţa Geneva II privind Siria un succes care să conducă la înfiinţarea unui guvern de tranziţie cu puteri depline, dar pentru asta, crede Jean Marc Ayrault, este necesar să fie chemată la dialog şi opoziţia siriană.
Într-un interviu acordat ziarului Comersant, şeful cabinetului francez salută iniţiativa Rusiei, care oferă posibilitatea depăşirii îndelungatului blocaj din Consiliul de Securitate şi adoptării în unanimitate a rezoluţiei 2018.
Discuţiile oficiale dintre premierul francez şi omologul său rus, Dmitri Medvedev, vor începe însă abia mâine, ziua de azi fiind dedicată participării la o expoziţie consacrată inovării.
Guvernul rus îşi propune ca începând cu anul 2015 inovaţiile să aducă un plus de circa 1% la creşterea economică, a declarat premierul Dmitri Medvedev în cadrul Forumului Inovaţii deschise, care a început joi, la Moscova.
Medvedev a numit acest obiectiv ambiţios, dar a spus că executivul speră în realizarea lui şi a reamintit că în Rusia există un program strategic al dezvoltării bazate pe inovaţii valabil până în anul 2020.
Declaraţiile sale optimiste survin pe fondul scăderii creşterii economiei ruse în acest an la un ritm de sub 1,5% şi pe fondul incapacităţii de a depăşi modelul economic bazat pe exportul de materii prime.
Deşi atât preşedintele Putin, cât şi premierul Medvedev au declarat şi nu odată că acest model şi-a epuizat resursele.
Reamintesc că la vremea respectivă ideea centrală a programului economic al preşedintelui Medvedev a fost construirea unei economii bazate pe inovaţii şi depăşirea dependenţei de petrol şi gaze.
Atitudinea marilor companii, "obstacol în calea promovării"
Specificul Rusiei, a opinat joi premierul, este că fără un semnal corespunzător din partea statului nu se reuşeşte conexiunea dintre companiile care produc inovaţii şi potenţialii beneficiari ai produselor şi serviciilor acestora.
Una dintre cauze, a spus Medvedev, este lipsa culturii comunicării, premierul apreciind că va fi nevoie de 10 sau chiar de 15 ani de eforturi din partea lui şi a celor care se vor ocupa de această problemă ca totul să se producă automat.
Principalul obstacol în calea promovării inovaţiilor îl constituie atitudinea marilor companii şi, în primul rând, a celor cu capital de stat, ceea ce a determinat Guvernul să emită directive normative speciale şi chiar să fixeze procentul de produse pe care acestea sunt obligate să-l cumpere de la întreprinderile mici, inclusiv cele care lucrează în domeniul inovaţiilor.
În cazul companiilor mari private situaţia este mai bună, a spus Medvedev, cu excepţia celor din domeniul energiei, care nici pe departe nu sunt dispuse să stabilească rapid asemenea parteneriate.
Statul acţionează şi în direcţia perfecţionării legislaţiei în domeniu, rolul său fiind să creeze un mediu favorabil dezvoltării inovaţiilor şi comunicaţiilor informaţionale, iara colo unde este cazul, să nu se interfereze, a subliniat Dmitri Medvedev.
Statul, totuşi, trebuie să intervină activ acolo unde este nevoie de bani şi unde procesul creativ şi cel de comercializare a produselor noi necesită timp. În opinia sa, nu trebuie ridicate ziduri de netrecut între companiile care lucrează în sfera internetului, reţelele de socializare şi domeniile tehnologice de vârf precum medicina sau eficienţa energetică.
Invitaţii din această seară ai forumului sunt premierii Franţei, Jean Marc Ayrault, şi Finlandei, Iurki Katainen.
Vineri, premierii rus şi francez vor prezida reuniunea Comisiei pentru Cooperare bilaterală la nivel de şefi de guvern, ocazie cu care este prevăzută şi semnarea mai multor documente interguvernamentale şi contracte comerciale.