Premierul francez Michel Barnier a decis creşterea unor taxe şi impozite
În Franţa au început dezbateri complicate privind bugetul de stat pe anul viitor, în condiţiile în care guvernul condus de Michel Barnier nu are majoritate în Parlament.
Articol de Radio România Actualităţi, 22 Octombrie 2024, 14:36
În Franţa au început dezbateri complicate privind bugetul de stat pe anul viitor, în condiţiile în care guvernul condus de Michel Barnier nu are majoritate în Parlament şi se află sub presiunea Comisiei Europene din cauza deficitului bugetar excesiv şi a unei datorii publice istorice.
Corespondenta RRA Daniela Coman ne explică din Paris că soluţia premierului prevede taxe noi şi tăieri de cheltuieli şi personal: ”Construcţia bugetului pe 2025, primul pas al unui proces complicat şi îndelungat de echilibrare a finanţelor publice ale Franţei, nu a fost un demers uşor pentru noul Cabinet, care a preluat de la predecesori un deficit bugetar ce ar putea depăşi 6% până la sfârşitul anului şi o datorie publică de aproape 3300 de miliarde de euro, reprezentând 112% din produsul intern brut al ţării.
Proiectul prevede 60 de miliarde de euro de economii pentru anul viitor, dintre care 20 de miliarde ar urma să fie obţinute din noi venituri atrase şi alte 40 de miliarde din reducerea cheltuielilor. Şi cum nu s-a inventat altă metodă de a spori banii atraşi la buget, premierul Michel Barnier a decis creşterea unor taxe şi impozite, cu riscul de a deveni nepopular. Aproximativ 4.400 de companii mari ce realizează super beneficii vor fi încărcate cu aşa-numite contribuţii excepţionale la profiturile lor realizate în Franţa.
Proiectul mai prevede o taxă excepţională pentru marile companii de transport maritim de marfă, ceea ce ar însemna 500 de milioane de euro la buget în 2025. Francezii persoane fizice posesori ai unor mari averi vor plăti şi ei impozite mai mari timp de 3 ani. De asemenea, vor creşte impozitele aplicate pe marile moşteniri, a căror valoare depăşeşte 3,6 milioane de euro.”/editor Florin Lepadatu/