Premierul David Cameron, acuzat de "propagandă extremistă"
Opoziţia şi organizaţiile musulmane din Marea Britanie îl acuză pe premierul britanic că a oferit un "ajutor propagandist" grupărilor de extremă dreaptă.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 07 Februarie 2011, 16:23
Discursul premierului britanic despre eşuarea "statului multicultural" a fost criticat de opoziţia laburistă şi de organizaţiile musulmane şi anti-fasciste din Marea Britanie.
Cei care au criticat discursul prim-ministrului consideră că acesta le-a oferit grupărilor de extremă dreapta un ajutor propagandistic nesperat, mai ales că discursul ţinut sâmbătă la Munchen, în timpul unei conferinţe pe teme de securitate, a avut loc cu puţin timp înaintea unui marş organizat la Luton de Liga Apărării Engleze, formaţiune extremistă anti-islamistă.
Reprezentanţii Partidului Laburist sunt de părere că David Cameron a greşit când a criticat doar manifestările extremiste islamiste, fără a aminti şi celelalte forme de extremism.
"Sunt de acord că există domenii în care este nevoie de o implicare mai mare a comunităţilor, care ar trebui să înveţe limba engleză sau să respecte legea britanică" a spus fostul ministru laburist al muncii, Margaret Hodge.
"Premierul doreşte însă o asimilare pe scară largă, iar acest lucru s-ar putea să aibă efectul contrar. Statul trebuie să fie foare precaut atunci când încearcă să combine diferitele valori culturale.
"Şi nu este doar responsabilitatea comunităţii musulmane să combată extremismul. Toţi avem această responsabilitate, şi trebuie să ne asigurăm în primul rând că aceste comunităţi nu se simt excluse", a precizat fostul ministru laburist al muncii, Margaret Hodge.
De asemenea, reprezentanţii organizaţiilor musulmane şi cei ai grupurilor care luptă împotriva extremismului consideră că discursul premierului David Cameron a reprezentat propaganda perfectă pentru cei aproximativ 3 mii de membri ai Ligii de Apărare Engleze.
Aceştia au mărşăluit sâmbătă pe străzile din Luton, scandând sloganuri anti-islamiste.
"Comentariile premierului nu au ajutat deloc. Cuvintele sale au putut fi interpretate ca un semn de susţinere şi, în cel mai rău caz, ar putea inflama situaţia", a precizat fostul ministru laburist al muncii, Margaret Hodge.
Cabinetul condus de David Cameron a precizat însă, că discursul premierului a fost pregătit încă de acum câteva luni şi ar fi fost "ridicol" să nu poată fi prezentat din cauza unei manifestaţii a Ligii de Apărare Engleze.
Organizaţiile musulmane vor rămâne fără fonduri dacă nu respectă valorile britanice
La Munchen, David Cameron a declarat că statul multicultural a eşuat şi a promis că va tăia fondurile pentru organizaţiile muslmane care nu respectă valorile britanice.
El a pus radicalizarea tinerilor musulmani şi creşterea numărului de terorişti din Marea Britanie pe seama îndepărtării pe care o resimt tinerii din diferite comunităţi şi a toleranţei de care au dat dovadă autorităţile atunci când au trebuit să combată ideologiile extremiste.
"Potrivit doctrinei statului multiculturalist, am încurajat comunităţile să ducă vieţi separate unele de altele şi de curentul principal. Am tolerat chiar ca aceste comunităţi să adopte comportamente total opuse valorilor noastre şi am eşuat în încercarea de a le oferi o imagine a unei societăţi de care să simtă că aparţin" a declarat David Cameron.
În replică la acest discurs, Consiliul Musulman din Marea Britanie a catalogat drept ofensive şi incorecte sugestiile făcute de David Cameron la adresa comunităţii, care în viziunea premierului nu ar împărtăşi aceleaşi valori cu restul lumii, când vine vorba de toleranţă, respect şi libertate.
Un discurs similar despre eşuarea societăţii multiculturale a ţinut şi cancelarul german Angela Merkel în urmă cu câteva luni, ea sugerînd atunci că imigranţii trebuie să depună mai multe eforturi pentru a se integra.