Premierul Bulgariei cere urgentarea reformei în justiţie
La Sofia, tensiunea dintre puterea executivă şi cea judecătorească a atins cote maxime, după ce Curtea de Apel a eliberat şapte dintre cele opt persoane arestate în cursul a două operaţiuni de amploare ale poliţiei.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 05 August 2010, 08:46
Trei dintre persoanele arestate au fost eliberate pe cauţiune, deşi potrivit Poliţiei şi Parchetului, împotriva lor există dovezi că au adus prin evaziune fiscală pagube bugetului de stat de circa 125 de milioane de euro.
Alte patru persoane eliberate fac parte din grupul care ar fi organizat, potrivit anchetatorilor, asasinarea consilierului local din oraşul Samokov şi patron al echipei locale de fotbal, Iuri Galev.
Decizia magistraţilor este aspru criticată de şeful executivului, care cere acum Parlamentului de la Sofia să urgenteze reforma în justiţie.
Operaţiunea este considerată de premierul Boiko Borisov drept o reuşită fără precedent în lupta pentru combaterea crimei organizate.
Premierul bulgar critică Consilul Suprem de Justiţie
Primul ministru şi-a îndreptat criticile spre Consilul Suprem de Justiţie, compus după el, în parte, din simpatizanţi ai guvernării precedente, socialişti, ţarişti şi etnci turci şi, în parte, din magistraţi care şi-au cumpărat posturile.
Este clar că acest consiliu nu este capabil să pună la cale reforma cerută de cetăţenii şi de UE, a subliniat Borisov. El a avertizat că se va consulta cu Europolul şi cu FBI în privinţa probelor respinse de înalţii magistraţi bulgari.
Viceprim-ministru şi ministrul de interne, Ţvetan Ţvetanov a avertizat că mafioţii, din aşa-zisa fabrică a asasinatelor, lăsaţi în libertate vor avea grijă, inclusiv prin alte asasinate, ca faptele lor să nu mai poată fi pedepsite.
Au devenit celebre cuvintele primului ministru "noi îi prindem pe criminali, ei, adică judecătorii, le dau drumul".
Borisov nu a respins posibilitatea reînnoirii actualului Consiliu Suprem de Justiţie. Mai diplomatic, secretarul general al Ministerului de Interne, Călin Gheorghiev, a constatat cu amărăciune "păcat de nopţile nedormite ale colegilor mei şi celor din procuratură. Nu văd ce alte probe ar putea cere justiţia bulgară. Cele prezentate de noi sunt suficiente".
Mai mulţi magistraţi au calificat declaraţiile primului ministru şi ministrului de interne drept inacceptabile, într-o ţară europeană.