Premierul britanic vrea "o economie mai corectă"
Pentru ca principiul capitalismului "corect pentru toată lumea" să prindă contur, premierul britanic, David Cameron a promis încă o dată că guvernul va lua măsuri pentru diminuarea bonusurilor plătite în sistemul bancar.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 20 Ianuarie 2012, 15:08
Premierul David Cameron a declarat că Marea Britanie trebuie să dezvolte "o economie mai bună şi mai corectă".
El a adăugat că va încuraja companiile să-i implice mai mult pe angajaţi prin acordarea de acţiuni, pentru ca toată lumea să se poată bucura de beneficiile "capitalismului popular".
În acest sens, primul ministru a anunţat că o noua lege va intra în curînd în vigoare pentru a înlesni procesul de achiziţionare a acţiunilor, considerând că "acolo unde funcţionează corect, pieţele libere pot promova moralitatea prin crearea unei legături directe între contribuţii şi recompense".
"Baza fundamentala a pieţelor este ideea ca pentru ceva să primeşti în schimb altceva. Iar aceasta este o idee pe care trebuie să o încurajăm, nu să o condamnăm. De aceea ar trebui să folosim această criză a capitalismului pentru a îmbunătăţi modul în care funcţionează pieţele, nu pentru a le submina."
"Ştim foarte bine care sunt diferenţele dintre o piaţa eficientă şi una care dă greş şi ştim cum să facem capitalismul să fie eficient", a declarat David Cameron.
Pentru ca principiul capitalismului "corect pentru toată lumea" să prindă contur, premierul a promis încă o dată că guvernul va lua măsuri pentru diminuarea bonusurilor plătite în sistemul bancar.
Într-un raport care va fi prezentat cel mai probabil săptămâna viitoare, executivul va propune ca cele mai mari 15 bănci din Marea Britanie să fie obligate să dea publicităţii veniturile celor mai bine plătiţi opt angajaţi care nu fac parte din comitetul de conducere, membrii acestora fiind deja obligaţi să-şi facă publice câştigurile.
Bonusurile din bănci "au scăpat de sub control"
David Cameron a declarat că munca asiduă şi succesul trebuie în continuare recompensate, dar a precizat că bonusurile din districtul financiar "au scăpat de sub control" în ultimii ani.
Discursul său a venit la scurt timp după ce în presă au apărut informaţii că preşedintele Băncii Regale a Scoţiei ar urma să primească un bonus de un milion de lire sterline, peste salariul de 1,2 milioane de lire pe care îl primeşte deja.
Banca a negat însă aceste informaţii , iar David Cameron a declarat că orice recompensă acordată în interiorul acestei bănci, în care statul deţine 83% dintre acţiuni, nu ar trebui să depăşească două mii de lire sterline.
Liderul laburist, Ed Miliband, consideră însă că premierul încearcă să-l copieze atunci când vorbeşte despre "capitalism responsabil" şi că acest lucru dovedeşte că opoziţia cunoaşte nevoile britanicilor.
"Mă bucură faptul că ceilalţi lideri urmează linia pe care eu am trasat-o acum câteva luni şi anume că e nevoie să combatem capitalismul prădător", a declarat Ed Miliband.
El a adăugat, însă, că David Cameron va fi judecat "după fapte şi nu după cuvinte", o poziţie similară fiind adoptată şi de reprezentanţii sindicatelor care au precizat că aşteaptă ca discursurile premierului să se transforme în realitate.