Premierul britanic rămâne în funcție. Moțiunea de cenzură a fost respinsă
325 de parlamentari britanici si-au exprimat increderea in premierul Theresa May, in timp ce 306 voturi au fost împotriva premierului.
16 Ianuarie 2019, 21:15
Moțiunea de cenzură la adresa premierului britanic a fost respinsă de Parlamentul de la Londra.
325 de parlamentari britanici si-au exprimat increderea in premierul Theresa May, in timp ce 306 voturi au fost împotriva premierului.
După anunțarea rezultatului votului, Theresa May a invitat partidele parlamentare la discuții privind Brexit-ul.
- - - - - - - - - - -
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 ianuarie, ora 22:21) - "Agenda globală" - Realizator: Simina Botar - Reporter: Dan Vasiliu, Londra
Realizator: După ce ieri parlamentul britanic a adoptat cu majoritate covârşitoare respingerea acordului negociat de cabinetul Theresa May cu UE pentru retragerea Marii Britanii, astăzi guvernul May a trebuit să facă faţă unei moţiuni de cenzură iniţiată de opoziţia laburistă. Dezbaterile au fost prelungite. Premierul britanic a răspuns întrebărilor parlamentarilor într-o nouă şedinţă tensionată, după cum a transmis corespondentul RRA Dan Vasiliu, care revine acum cu rezultatul votului.
Conform previziunilor anterioare, Theresa May urma să-şi păstreze mandatul, ceea ce s-a şi confirmat, moţiunea de cenzură iniţiată la adresa guvernului britanic a fost respinsă în această seară în parlament, Theresa May rămâne la conducerea executivului de la Londra, după un vot foarte strâns, pe care l-a câştigat cu doar 19 voturi în plus. Au fost 225 în favoarea executivului, 206 împotrivă.
Reporter: Pentru a doua oară în ceva mai mult de o lună, Theresa May s-a confruntat cu un vot de neîncredere. Mai întâi a supravieţuit cu o majoritate de 83 de voturi unei moţiuni interne iniţiate de colegii săi conservatori, acum a trecut şi peste moţiunea iniţiată de liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, cu 19 voturi în plus în favoarea sa. Theresa May are acum la dispoziţie doar câteva zile pentru a reuşi ce nu a putut să facă în ultimele luni, şi anume să găsească o soluţie pentru ca acordul de ieşire din UE să fie aprobat de parlament. După o perioadă în care a refuzat în mod constant să ia în considerare opiniile parlamentarilor care i se opun, ea a promis că de această dată se va consulta cu reprezentanţii tuturor partidelor şi va prezenta punctul acestora de vedere la Bruxelles, cu o singură condiţie, ca principiile de bază negociate iniţial să rămână valabile şi pentru noul acord, chiar dacă unele dintre acestea au dus în cele din urmă la înfrângerea categorică de ieri din parlament.
Theresa May: Prioritatea va fi să mă întâlnesc cu colegii mei, cu partenerii noştri nord-irlandezi şi cu lideri ai celorlalte partide din parlament, dar principiile noastre sunt clare, este nevoie de o înţelegere care să livreze o ieşire calmă şi ordonată din UE, care să protejeze ţara noastră, care să ne redea controlul asupra graniţelor, legilor şi banilor noştri şi care să ne permită să încheiem propriile acorduri comerciale. Doar aşa vom respecta dorinţa exprimată de britanici.
Reporter: Liderul parlamentarilor scoţieni, Ian Blackford, este însă de părere că premierul nu va ţine cu adevărat cont de opiniile exprimate în aceste consultări şi că acordul care va fi adus în Camera Comunelor nu va diferi foarte mult de cel respins în această săptămână. În acest context, el a cerut Theresei May să ia în considerare organizarea unui al doilea referendum.
Ian Blackford: Ştim că UE nu va renegocia. Westminster este în haos. Scoţia a votat în număr mare pentru rămânerea în UE şi nu vom permite ca ţara noastră să fie scoasă de acest guvern. Premierul ştia că această înţelegere a murit încă de acum câteva luni, ştia că e moartă şi luna trecută, când a amânat votul şi ştie că aseară a fost picătura care a umplut paharul. Singura soluţie este să extindem articolul 50 şi să-i întrebăm pe locuitorii acestei ţări dacă vor acordul negociat de primul ministru sau vor să rămână în UE.
Reporter: Theresa May a respins din nou această posibilitate, argumentând că un al doilea referendum nu ar face decât să divizeze şi mai mult societatea. Acuzată că trage de timp pentru a se apropia cât mai mult de data de 29 martie şi a forţa astfel mâna parlamentarilor să ia o decizie pentru ca Regatul Unit să nu iasă din UE fără nici o înţelegere, ea a negat că ar urma această strategie, dar a reamintit că singura modalitate de a evita un Brexit fără acord este de a opta pentru o înţelegere.
Theresa May: Dacă nu vreţi o ieşire fără un acord, atunci trebuie să vă asiguraţi că aveţi o înţelegere. Sunt două modalităţi prin care poate fi evitat un astfel de scenariu. Prima este să convenim asupra unei înţelegeri şi a doua ar fi să revocăm articolul 50. Asta ar însemna însă să rămânem în UE şî nu am respecta rezultatul referendumului, lucru pe care acest guvern nu îl va face.
Reporter: O dată înlăturată varianta alegreilor anticipate, şi laburiştii fac presiuni pentru organizarea unui al doilea referendum. Aproximativ 70 de parlamentari au semnat o scrisoare prin care i-au cerut liderului Jeremy Corbyn să aibă în vedere această posibilitate. Corbyn a refuzat astăzi să spună dacă favorizează sau nu un al doilea referendum, precizand doar că toate opţiunile rămân pe masă. El a adăugat însă că pentru Partidul Laburist este important să obţină un acord care să menţină Marea Britanie în uniunea vamală şi să obţină garanţii pentru protejarea drepturilor tuturor cetăţenilor, inclusiv a migranţilor care vin să lucreze în Regatul Unit, mai ales în contextul în care mediul de afaceri a criticat intenţia executivului de a limita numărul muncitorilor care intră în ţară, spunând că acest lucru va aduce prejudicii economice companiilor britanice.
Realizator: Şi încă o tuşă de ultimă oră, depeşă Reuters. Partidul Laburist din Marea Britanie, invitat de premierul Thersa May la o întâlnire în cursul serii pentru a depăşi blocajul în legătură cu discuţiile Brexit, a transmis că nu este pregătit pentru discuţii de substanţă până când premierul May nu va retrage de pe masa discuţiilor opţiunea Brexit-ului dur.