Premierul britanic, Boris Johnson, cere UE amânarea Brexitului
Premierul britanic, Boris Johnson, a fost nevoit să ceară Uniunii Europene o amânare a Brexitului, după înfrângerea suferită ieri în Camera Comunelor.
Articol de Amalia Bojescu, 20 Octombrie 2019, 10:14
Premierul britanic, Boris Johnson, a fost nevoit să ceară Uniunii Europene o amânare a Brexitului, după înfrângerea suferită ieri în Camera Comunelor, care a refuzat să-i aprobe acordul negociat cu Bruxelles-ul.
Parlamentarii de la Londra vor să vadă mai întâi legea de aplicare a acordului, pe care premierul a promis-o pentru mâine.
Decizia Camerei a fost primită cu strigăte de bucurie de miile de eurofili britanici strânşi în faţa Parlamentului pentru a cere un nou referendum pentru Brexit.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat deja consultări cu cele 27 de ţări membre, iar ambasadorii Uniunii se întâlnesc în această dimineaţă la Bruxelles pentru a discuta situaţia.
Corespondenţă din Bruxelles - Reporter: Amalia Bojescu - Cererea de prelungire a datei de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană a venit aproape de miezul nopții, ca urmare a deciziei Parlamentului britanic de amânare a votului asupra acordului de retragere propus de premierul britanic, Boris Johnson.
Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a făcut anunțul pe Twitter, după ce a vorbit la telefon cu oficialul britanic. Donald Tusk mai precizează că va începe consultările cu liderii celor 27 de state membre pentru a stabili modalitatea de a reacționa.
Şeful guvernului britanic a declarat că nu va negocia cu Uniunea Europeană o nouă amânare a Brexitului, deși o lege adoptată luna trecută îi cere acestuia să solicite blocului comunitar o amânare de trei luni, până la 31 ianuarie anul viitor.
Dacă Uniunea Europeană propune o dată diferită, Boris Johnson trebuie să accepte. După ce negociatorii Uniunii Europene și cei ai Marii Britanii au ajuns la un acord în această săptămână, președintele în exercițiu al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker a anunțat că nu mai există motiv de o nouă amânare, iar retragerea Regatului Unit trebuie să aibă loc la sfârșitul acestei luni.
O reacție a venit și din partea președintelui Franței, Emmanuel Macron, care i-a cerut premierului britanic o clarificare rapidă asupra situației acordului privind Brexitul.
În opinia sa, o amânare suplimentară nu este în interesul nimănui, iar Guy Verhofstadt, negociatorul pentru Brexit din partea Parlamentului European, afirmă că protestele din Londra arată cât de importantă este viitoarea relație dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie.
Mâine, la Strasbourg, președintele Parlamentului European, David Sassoli și liderii grupurilor parlamentare se vor întâlni pentru a discuta pe marginea votului de sâmbătă din Camera Comunelor.