Premierul britanic anunţă azi planurile guvernului pentru ieşirea din UE
Theresa May a dat puţine detalii până acum, dar ministrul Finanţelor spune că Marea Britanie ar putea trece la un alt model economic şi fiscal, după ieşirea din UE.
Articol de Radiojurnal, 17 Ianuarie 2017, 01:25
Premierul britanic Theresa May va susţine astăzi un discurs în legătură cu planul legat de ieşirea ţării din Uniunea Europeană.
Lira sterlină s-a depreciat ieri semnificativ, pentru prima oară după prăbuşirea din octombrie, după ce publicaţia Sunday Times a scris că oficialul britanic va pregăti o retragere din zona de liber schimb cu Uniunea Europeană, în schimbul libertăţii de a limita migraţia şi de a încheia acorduri de liber schimb cu alte ţări.
Theresa May a fost dur criticată de întreprinderi, de investitori şi de parlamentari, pentru că a dezvăluit prea puţin din planurile guvernului cu privire la Brexit, la mai bine de şase luni de la referendumul din iunie, când britanicii au hotarât să părăsească blocul comunitar.
Theresa May intenţionează să lanseze procedura de părăsire a Uniunii Europene până la sfârşitul lunii martie, notează Reuters.
Marea Britanie ar putea reduce impozitele pentru companii pentru a contracara taxele vamale europene care s-ar putea aplica după brexit, a spus ministrul de finanţe, Philip Hammond, într-un interviu acordat unui cotidian german, înainte de discursul premierului britanic.
Ministrul Finanţelor de a subliniat că ţara sa are nevoie de oameni care să vină şi să muncească pentru ca economia să funcţioneze, dar că este nevoie de un control global al migraţiei.
Premierul britanic Theresa May va susţine astăzi un discurs, în care va detalia strategia pe care o va urmări în negocierile privind ieşirea Marii Britanii din UE.
Premierul a spus, până în prezent, numai că va fi activat, până la sfârşitul lunii martie, articolul 50 din Tratatul de la Lisabona prin care se declanşează procesul formal de separare a unei ţări de blocul comunitar şi stabileşte în principiu o perioadă de doi ani pentru negocierea condiţiilor acestei separări.
Premierul britanic şi-a fixat ca obiectiv limitarea substanţială a imigraţiei, inclusiv printr-o posibilă eliminare a libertăţii de circulaţie a forţei de muncă, dar doreşte ca societăţile britanice să beneficieze în continure de accesul neîngrădit pe piaţa unică.
Celelalte 27 de state membre ale UE vor, însă, să fie ferme în privinţa viitorului acces la piaţa unică, opunându-se ca Londra să poată beneficia de această prevedere dacă nu respectă principiul liberei circulaţii a persoanelor.