Premierul Albaniei, vizită istorică în Serbia
Luni este programată vizita prim-ministrului Albaniei, Edi Rama, de două zile la Belgrad, o primă vizită la un asemenea rang a unui oficial albanez în ultimii 68 de ani.
Articol de Simina Botar, 10 Noiembrie 2014, 08:27
Relaţiile diplomatice între cele două ţări au avut un curs descendent în timpul conflictului din Kosovo şi chiar şi această vizită a fost amânată după un schimb de replici tăioase între premierii celor două ţări, pe fondul meciului de fotbal al achipelor naţionale, pe 14 octombrie, care a generat într-o busculadă între susţinătorii sârbi şi cei albanezi pe teren, după ce o dronă a fluturat deasupra terenului un steag cu harta ce se consideră a fi a Albaniei Mari.
Câteva elemente cunoscute din programul vizitei.
Luni dimineaţă, premierul Albaniei, Edi Rama, se va întâlni cu omologul său sârb, Alexander Vučić. La sfârşitul întrevederii, este programată o conferinţă de presă.
Până la această oră, nu este confirmată primirea şefului guvernului albanez de către preşedintele Serbiei, Tomislav Nikolić.
A doua zi a vizitei este dedicată Văii Preąevo din sudul Serbiei, unde locuiesc mai mulţi etnici albanezi. Acolo va avea loc probabil o întâlnire la una din şcoli.
Serbia și Albania, scop comun: aderarea la UE
Serbia şi Albania se stăduiesc să depăşească momentul Kosovo şi să se orienteze spre un scop comun: aderarea la Uniunea Europeană. Serbia este ceva mai avansată.
Albania a anunţat că va fi pregătită să adere la UE în zece ani. Tocmai de aceea nu este timorată de anunţul făcut de noul preşedinte al Comisiei Europene, care a spus că nu se întrevede nicio aderare în următorii cinci ani, deşi Albania ar dori să primească o încurajare din partea Uniunii Europene şi o perspectivă mai clară.
Albania este în grupul ţărilor din Balcanii de Vest, alături de Serbia, Muntenegru, Macedonia, Bosnia şi Herţegovina care, printre altele, au de luptat serios cu crima organizată şi cu corupţia. Albania este de asemenea îngrijorată de ameninţarea aşa-numitului Stat Islamic şi a islamismului militant, în mare măsură şi din cauza poziţiei sale geografice, pe linia care leagă Siria de Europa.
Albania şi-a declarat intenţia de a sprijini coaliţia creată de Statele Unite ale Americii pentru lupta cu aşa-numitul Stat Islamic, ceea ce a şi făcut deja prin livări de muniţie.
Incidentul de la meciul echipelor naţionale de fotbal este un simbol al fragilităţii relaţiilor reluate.
Conform agenţiilor de presă, fratele premierului albanez a fost acuzat că ar fi manevrat telecomanda dronei care a fluturat steagul Albaniei Mari. Desigur, nu există o confirmare.
Totuşi, vizita a fost amânată cu mai puţin de o lună, ceea ce înseamnă că ambele ţări sunt interesate să depăşească perioada neînţelegerilor.
Ambele ţări se pregătesc pentru aderarea la Uniunea Europeană şi sunt încurajate de statele europene, în primul rând de Germania, să dezvolte cooperarea bi şi multilaterală, să realizeze proiecte de infrastructură în beneficiul întregii regiuni şi să demonstreze o mai mare stablitate.