Premierii sârb şi kosovar analizează alegerile de duminică
Alegerile locale din Kosovo au fost considerate un test pentru capacitatea sârbilor şi kosovarilor de a pune în practică acordul privind normalizarea relaţiilor.
06 Noiembrie 2013, 14:54
Alegerile de duminică din Kosovo, marcate de violenţe în nordul locuit majoritar de sârbi, sunt principalul subiect de discuţie în această după-amiază, la Bruxelles, între premierii sârb şi kosavar, cu medierea şefei diplomaţiei europene, Catherine Ashton.
Ea a apreciat într-un comunicat că votul de duminică e crucial pentru viitorul provinciei Kosovo.
Serbia nu a recunoscut independenţa din 2008 a fostei sale provincii, dar în aprilie a acceptat o serie de concesii în schimbul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.
Şefa diplomaţiei europene a anunţat că împreună cu premierul sârb, Ivica Dačić, şi cu cel kosovar, Hashim Thaçi, va analiza următoarele etape ale procesului electoral în Kosovo, ca şi viitorii paşi de făcut pentru punerea în aplicare a acordului din aprilie pentru normalizarea relaţiilor dintre cele două părţi.
Scrutinul, "un pas pozitiv făcut de democraţia din Kosovo"
Alegerile locale de duminică au fost un test pentru capacitatea sârbilor şi kosovarilor de a pune în practică acordul, iar observatorii Uniunii Europene au afirmat că în ciuda violenţelor înregistrate la Kosovska Mitrovica, unde sârbii sunt majoritari, scrutinul este un pas pozitiv făcut de democraţia din Kosovo.
Premierul sârb a spus că se aşteaptă la o decizie de repetare a alegerilor la Kosovska Mitrovica.
Miza alegerilor a fost participarea la scrutin a sârbilor din nordul Kosovo.
Ei au fost încurajaţi să meargă la urne de guvernul de la Belgrad care, după atacurile asupra unor birouri de vot şi întreruperea votării, a spus că incidentele riscă să pună sub semnul întrebării o bună parte a acordului din aprilie.
Aplicarea înţelegerilor convenite în aprilie este esenţială pentru Kosovo, care vrea să demonstreze Bruxelles-ului că poate organiza alegeri democratice, dar şi pentru Serbia, pentru că acordul din aprilie influenţează procesul de apropiere a Serbiei de Uniunea Europeană, după ce acest acord a fost principala condiţie pentru ca europenii să decidă începerea negocierilor de aderare a Belgradului în ianuarie anul viitor.