Potenţialul relaţiilor ruso-române, "insuficient valorificat"
Miniştrii de externe din România şi Rusia declară că întâlnirea de la Moscova indică deschiderea de a depăşi stagnarea care s-a remarcat în ultimii ani în relaţiile bilaterale.
09 Iulie 2013, 15:02
Aflat în vizită oficială la Moscova, ministrul de externe Titus Corlăţean a avut în cursul dimineţii convorbiri cu omologul său rus, Serghei Lavrov.
S-au încheiat convorbirile între şefii celor două diplomaţii, română şi rusă, şi conferinţa lor de presă comună, ambii miniştri apreciind convorbirile drept constructive şi de substanţă, ce au permis examinarea în ansamblu a relaţiilor bilaterale, cât şi a unei vaste game a problematicii internaţionale, mai ales cu accent pe problemele de interes reciproc.
Titus Corlăţean a subliniat importanţa vizitei ce are loc la zece ani de la semnarea Tratatului de bază româno-rus care la vremea respectivă a semnificat deschiderea ambelor părţi pentru cooperare, însă acest potenţial - după cum au subliniat ambii miniştri - a fost în perioada ce a urmat valorificat în mod insuficient.
În acest sens, i-am întrebat pe miniştrii Corlăţean şi Lavrov dacă actuala vizită ar putea însemna şi un prim pas spre relansarea dialogului politic româno-rus care a stagnat, după cum se ştie, în ultima perioadă.
Potrivit şefului diplomaţiei române, discuţiile de astăzi au reprezentat în acest sens un pas pozitiv într-o direcţie constructivă şi discuţiile s-au axat pe probleme de substanţă, pe probleme politice, economice, culturale.
Trei acorduri semnate
De altfel, au şi fost semnate marţi trei acorduri: acordul de colaborare interguvernamentală în domeniul culturii, ştiinţei, mass media, educaţiei şi turismului, precum şi acordul privind înfiinţarea Institutului Cultural Român la Moscova şi a Centrului cultural rus la Bucureşti, precum şi planul de consultări între cele două ministere de externe.
Titus Corlăţean a spus că este firesc să privim în perspectivă, în baza unor elemente de cooperaare substanţiale pentru relansarea dialogului politic.
Potrivit lui Serghei Lavrov, Moscova percepe în acest moment dispoziţia actualului guvern român în favoarea unei cooperări, dorinţă disponibilă pentru a depăşi stagnarea care s-a remarcat în ultimii ani în relaţiile bilaterale.
Există numeroase posibilităţi de cooperare pe direcţii unde există potenţial pentru aceasta şi interes reciproc şi Rusia - a spus Serghei Lavrov - răspunde cu reciprocitate la această atitudine şi dacă se va acumula în viitor potenţialul necesar de pe urma realizării acelor planuri care au fost enunţate inclusiv astăzi, atunci se va atinge şi un nivel nou calitativ al cooperării, existând toate posibilităţile pentru ridicarea acestui dialog la nivel superior. Rusia - a subliniat din nou Lavrov - este gata pentru ridicarea dialogului la un nivel superior, existând - a spus el - toate posibilităţile.