Posibilele activităţi de spionaj ale SUA, investigate de PE
Ancheta din Comisie a Parlamentului European încearcă să adune informaţii şi dovezi pentru a investiga presupusele activităţi de spionaj ale SUA.
15 Noiembrie 2013, 07:02
Eurodeputaţii din Comisia pentru libertăţi civile a Parlamentului European continuă să asculte şi să intervieveze opiniile mai mulor specialişti sau politicieni legate de eventualele interceptări ale sistemelor de comunicaţii europene de către agenţia americană de securitate NSA.
Audierile în prezenţa presei au loc cu o consecvenţă disciplinată, aş spune, iar în interiorul comisiei au fost auzite opinii interesante până acum.
Mai mulţi experţi veniţi în faţa Comisiei pentru libertăţi civile au afirmat că Parlamentul European ar trebui să se folosească de prerogativele sale pentru a reconsidera acordurile dintre UE şi SUA legate de transferul datelor privind combatere finanţării terorismului.
Joi au fost invitaţi experţi în IT, firme europene, ce colaborează cu instituţiile europene, Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul European, firme ce se ocupă cu protecţia datelor şi informaţiilor din interiorul acestora, dar şi directori cu astfel de responsabilităţi din cadrul instituţiilor europene.
Sophia in 't Veld, din Grupul liberalilor europeni, cea care a prezidat lucrările, a adresat următoarea întrebare:
"Aş vrea să ştiu dacă aţi detectat, dacă am fost afectaţi cumva de supravegherea Agenţiei Naţionale de Securitate Americane şi dacă aţi detectat acest lucru sau nu, dacă nu de ce nu?"
Freddy Drexler, director în Direcţia IT a instituţiilor UE, a răspuns:
"Instituţiile europene sunt foarte valoroase pentru cei care vor să spioneze cibernetic şi aceasta pentru a fura informaţii clasificate politic, informaţii economice sau de a manifesta o poziţie sau activism politic".
Serviciul de informaţii european, "nu este o soluţie"
Pe de altă parte, crearea unui serviciu de informaţii european - aşa cum a cerut vicepreşedinta Comisiei Europene, Vivian Reding - nu este văzută de eurodeputaţi ca o soluţie.
Experţii au apreciat în cadrul audierilor anterioare că programele de spionaj pe scară largă distrug încrederea cetăţenilor şi a firmelor.
De la începutul lui septembrie şi până la sfârşitul anului 2013 au fost planificate 12 audieri în cadrul Comisiei pentru libertăţi civile a Parlamentului European pe această temă.
Ancheta din Comisie a Parlamentului European încearcă să adune informaţii şi dovezi pentru a investiga presupusele activităţi de spionaj ale SUA, apoi eurodeputaţii vor evalua impactul acestor activităţi asupra drepturilor fundamenale ale cetăţenilor europeni, în special cele referitoare la protecţia datelor, respectul vieţii private, libertatea de expresie şi prezumţia de nevinovăţie.
De asemenea, eurodeputaţii vor căuta cele mai adecvate instrumente pentru remedierea situaţiei în caz că acuzaţiile se vor confirma şi vor face recomandări atât pentru a preveni eventuale recidive, cât şi pentru a întări securitatea instituţiilor şi agenţiilor europene.