Posibile neregului la creditele ipotecare în SUA, investigate
Toate cele 50 de state americane au lansat o investigaţie comună a industriei creditelor ipotecare în contextul în care numărul caselor confiscate de bănci a depăşit în luna septembrie 100.000 în SUA.
15 Octombrie 2010, 09:29
Pentru prima dată numărul caselor confiscate de bănci a depăşit în luna septembrie 100.000 în SUA iar toate cele 50 de state americane au lansat o investigaţie comună a industriei creditelor ipotecare după ce numeroase rapoarte arată că oficiali ai ei au semnat documente de confiscare a caselor fără a cunoaşte conţinutul lor.
Agenţia federală care reglementează sistemul financiar al pieţii imobiliare, FHFA, încearcă să prevină creşterea furiei populaţiei faţă de confiscările abuzive şi face presiuni asupra creditorilor de a revizui documentele suspectate că ar conţine multe neregularităţi.
Abordarea FHFA este cel mai clar răspuns de până acum la criza care ameninţă să tulbure piaţa imobiliară la nivel naţional şi să copleşească instanţele de judecată cu plângeri ale celor deposedaţi.
Presiunile guvernului federal asupra creditorilor de a repara neregularităţile din documentele privind confiscarea caselor celor care nu îşi pot plăti ratele la timp lasă fără răspuns o ameninţare potenţială mult mai mare pentru sistemul financiar şi economia SUA .
Dincolo de documentaţia neglijentă, dezastrul confiscărilor relevă una din practicile puţin cunoscute ale Wall Street - pentru mai mult de un deceniu marile bănci au acordat milioane de credite ipotecare în întreaga lume fără să transfere în mod adecvat documentele fizice care dovedesc cine a deţinut în mod legal împrumuturile.
Acum, fondurile de pensii şi investitorii care au suferit pierderi mari încearcă să folosească neregularităţile descoperite pentru a forţa băncile să vină cu compensaţii sau să invalideze tranzacţiile privind creditele ipotecare.
Dacă acţiunile lor colective vor avea succes, aceasta ar putea da o lovitură marilor bănci şi ar ridica semne de întrebare fundamentale în legătură cu sistemul financiar şi cu analiştii acestuia.
Dacă judecătorii vor decide în favoarea unor asemenea procese legale, consecinţa ar putea fi un alt 2008, spun experţii referindu-se la declinul Wall Street care a avut loc în urma colapsului gigantului financiar global Lehman Brothers.