Posibile controale medicale la intrarea pe teritoriul UE
Miniştrii europeni ai sănătăţii se vor reuni joi, la Bruxelles, pentru a discuta introducerea de controale medicale la intrarea pe teritoriul Uniunii Europene.
13 Octombrie 2014, 18:50
Miniştrii europeni ai sănătăţii se vor reuni joi, la Bruxelles, pentru a analiza situaţia creată de epidemia de Ebola din Africa de Vest şi de primul caz diagnosticat pe continent.
Preşedinţia italiană a Uniunii precizează că o temă importantă de discuţii vizează întărirea controalelor pe aeroporturi în cazul pasagerilor care provin din ţările afectate şi implicit, găsirea unui răspuns comun al statelor membre.
Miniştrii au fost convocaţi deja şi se aşteaptă răspunsul lor oficial.
Tema principală este discutarea introducerii de controale la intrarea pe teritoriul Uniunii Europene.
"Este o chestiune care se tot dezbate de ceva timp, mai ales că unul din statele membre, Marea Britanie, a anunţat deja că doreşte să instituie aceste controale", a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Frederic Vincent.
El a precizat că această decizie este, în prezent, la latitudinea statelor membre.
De asemenea, scopul reuniunii este de a da un mesaj de angajament al Uniunii şi de a-i linişti pe europeni, în contextul în care contaminarea unei infirmiere spaniole, săptămâna trecută, la Madrid, a declanşat un val de panică în Europa.
Doar câteva state au legături aeriene directe cu zone de risc din Africa de Vest
Supravegherea sosirilor în Europa a călătorilor provenind din zonele de risc figurează deja şi pe agenda reuniunii de vineri a Comitetului de Securitate Sanitară, un for european al experţilor, mobilizaţi de mai multe luni pe tema epidemiei de Ebola.
De precizat că doar câteva state au legături aeriene directe cu zone de risc din Africa de Vest, printre care Franţa şi Belgia.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu a recomandat, deocamdată, introducerea unui sistem de scanare corporală a pasagerilor care provin din vestul Africii, filtrarea facându-se la plecarea din zonele afectate.
Potrivit datelor OMS, peste 4.000 de oameni au murit de febră hemoragică în ultimele luni de la declanşarea epidemiei.