"Posibilă recesiune" a economiei germane
Criza din zona euro va afecta ritmul de creştere a economiei Germaniei. Efectele recesiunii s-ar putea face simţite, spun unii analişti din Germania, spre sfârşitul anului.
Articol de Ovidiu Suciu, Berlin, 11 August 2012, 11:17
Dintre toate statele Uniunii Europene, Germania are cea mai mică rată a şomajului în rândul tinerilor - aşa reiese din datele publicate astăzi de Oficiul German pentru Statistică.
La polul opus se situează Grecia şi Spania, unde mai bine de jumătate dintre persoanele cu vârste cuprinse între 14 şi 24 de ani nu au unde să lucreze.
În luna iunie, în Germania erau doar 350.000 de tineri fără un loc de muncă, reprezentând 7,9%, cu mult sub media de la nivelul Uniunii Europene, de 22%.
Practic, în Uniunea Europeană, aproape unul din patru tineri care vor şi pot munci nu are loc de muncă - aşa reiese din comunicatul Biroului German de Statistică, citat de Reuters.
Pe de altă parte, însă, criza din zona euro va afecta ritmul de creştere a economiei Germaniei.
Efectele recesiunii s-ar putea face simţite, spun unii analişti din Germania spre sfârşitul anului.
Analiştii principalelor bănci germane se aşteaptă ca economia Republici Federale să înregistreze scăderi în al III-lea trimestru din acest an.
În prezent se văd semne clare care nu exclud scăderi economice deja în această vară, ceea ce ar putea însemna intrarea în recesiune a economiei germane până la sfârşitul anului.
Exporturile au scăzut cu 1,5% faţă de luna precedentă din cauza scăderii cererii pentru produse germane în statele zonei Euro.
Situaţia din zona euro "provoacă pierderi companiilor germane"
A fost al doilea pas înapoi al exportatorilor germani anul acesta după ce, în mai, se înregistra încă un plus sănătos de peste 4% la vânzările în străinătate.
Potrivit experţilor Camerei de Comerţ şi Industrie a Germaniei, situaţia din zona euro le provoacă pierderi companiilor germane, minusuri care nu pot fi acoperite din afacerile realizate cu ţările emergente.
Prin urmare şi producţia a scăzut cu aproape un procent faţă de luna trecută, iar perspectivele nu sunt cele mai bune.
Comenzile s-au redus, de asemenea, cu 1,7%, cel mai puternic recul din noiembrie 2011.
Totuşi, pentru întregul an exportatorii germani vor înregistra un plus de vânzări de 4% faţă de 2011, tocmai pentru că afacerile cu SUA, Rusia şi ţările emergente merg foarte bine.
Devalorizarea euro faţă de dolar este un fapt pozitiv pentru exportatorii germani, care produc în euro ieftin şi vând în dolari scumpi.
În plus, consumul privat înregistrează noi creşteri lună de lună pe fondul şomajului tot mai mic, al stabilităţii pieţei muncii şi al salariilor crescute.
Economiştii chestionaţi de Agenţia Reuters prevăd în acest context un avans de 0,2% pentru economia germană în al II-lea trimestru din 2012, după ce aşteptările la început de an erau de plus 0,5%.
O primă estimare oficială va fi dată publicităţii săptămâna viitoare de Oficiul Federal de Statistică.
Totuşi, în comparaţie cu celelalte ţări, Germania stă oricum bine, mai spun economiştii băncilor din Republica Federală.
Italia a pierdut 0,7% în perioada aprilie-iunie, Belgia - 0,6%, Spania - 0,4%, iar întreaga zona euro va avea cel mai probabil un minus de 0,2% pentru această perioadă.