Posibilă grevă în învăţământul britanic
Profesorii şi lectorii din Marea Britanie ar putea protesta pentru prima dată în ultimii 127 de ani, dacă negocierile dintre sindicate şi guvern eşuează. Ei sunt nemulţumiţi de sistemul de calcul al pensiilor.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 28 Iunie 2011, 08:26
Reprezentanţii guvernului britanic şi cei ai sindicatelor s-au întâlnit pentru a purta negocieri menite să împiedice declanşarea grevelor anunţate pentru această săptămână.
Aproximativ 750 de mii de profesori şi funcţionari publici au decis să protesteze pe 30 iunie împotriva planurilor de reformare a sistemului de pensii.
Este de aşteptat însă ca negocierile să fie îngreunate de aprecierile făcute de unii membrii ai guvernului care au lăsat să se înţeleagă că reformele nu vor fi oprite de greve.
În plus, ministrul educaţiei, Michael Gove, a ameninţat sindicatele că dacă nu renunţă la acţiunile lor guvernul va lua măsuri pentru înăsprirea legislaţiei privind grevele.
Totodată, ministrul a făcut apel la părinţi să se implice pentru ca şcolile să nu fie închise joi şi a declarat că profesorii riscă să-şi păteze reputaţia prin astfel de iniţiative.
Dacă negocierile dau greş, Asociaţia Profesorilor şi Lectorilor va organiza prima sa grevă din ultimii 127 de ani.
Preşedinta asociaţiei, Mary Bousted, a acuzat guvernul că este "absurd şi neprofesionist" în abordarea pe care o are faţă de sindicate:
"Guvernul nu a negociat aşa cum s-ar fi cuvenit. A abordat această problemă cu o mare lipsă de respect faţă de profesori şi faţă de pensiile lor. Din acest motiv am decis să luptăm pentru drepturile noastre", a declarat aceasta.
Reformele guvernamentale propuse ar urma să modifice sistemul de calcul al pensiilor.
Astfel, acestea nu ar mai fi calculate pe baza salariilor din ultimul an, ci s-ar face o medie a veniturilor obţinute în întreaga carieră.
În plus, vârsta de pensionare ar urma să crească la 66 de ani atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor.
Coaliţia guvernamentală spune că aceste măsuri vor contribui la reducerea deficitului bugetar şi erau previzibile din moment ce speranţa de viaţă a britanicilor este mai mare.
Sindicatele, deja nemulţumite de măsurile de austeritate luate de guvern în ultimele luni, consideră însă că noile reforme îi vor obliga pe oameni să muncească mai mult în schimbul unor venituri mai mici.