Portugalia, salvată financiar de către fosta sa colonie?
Angola a fost colonie portugheză până în 1975. Azi este un exportator petrolier de calibru şi e gata să cumpere acţiuni importante la companiile lusitane.
17 Noiembrie 2011, 09:34
Premierul Portugaliei, Pedro Passos Coelho, vizitează Angola pentru a atrage investiţii în economia slăbită a ţării sale.
Angola este unul dintre exportatorii importanţi de petrol şi deţine exploatări majore de diamante.
Potrivit adjunctului preşedintelui angolez, citat de BBC, pe agenda discuţiilor din capitala Luanda este şi schema de privatizare din Portugalia.
Fondul Monetar Internaţional i-a cerut Portugaliei să vândă companii de stat pentru a obţine sprijin financiar.
Angola a fost colonie portugheză până în 1975, când şi-a câştigat independenţa.
Investiţiile Angolei în Portugalia au crescut în ultimii ani.
Companiile din Angola deţin echivalentul a 3,8% din întreprinderile listate la bursa portugheză. Printre ele sunt companii energetice sau de telefonie.
Angola este cel de-al patrulea mare partener de afaceri al Portugaliei. Aproape o cincime din bunurile de pe piaţa angoleză provin din Portugalia.
FMI a fost de acord să ofere Portugaliei un împrumut de 107 de miliarde de dolari în schimbul implementării unor reforme economice, între care şi privatizarea unor companii.
Angola, "un stat corupt"
Militanţii angolezi împotriva corupţiei susţin că Portugalia trebuie să aibă grijă ce bani acceptă din Angola, întrucât acolo gradul de corupţie este foarte ridicat.
"Portughezii ar trebui să se întrebe de unde provin aceşti bani. Dacă nu vor face acest lucru, Portugalia riscă să devină înălbitorul de serviciu al banilor angolezi în Europa", spune un activist angolez anti-corupţie.
De cealaltă parte, premierul portughez a declarat pentru presa locală că firmele din Angola sunt binevenite să cumpere acţiuni ale companiilor de stat din ţara sa.
El a menţionat însă că momentan nicio o companie angoleză nu s-a arătat interesată de acest lucru.
Analiştii se aşteaptă ca anul următor economia Portugaliei să se contracte cu 2,8%, în timp ce cea a Angolei ar urma să înregistreze o creştere de 12%.
Între companiile portugheze care ar urma să fie privatizate se numără compania aeriană naţională TAP, compania utilitară Energias de Portugal şi compania energetică Redes Energeticas Nacionais.
Familia preşedintelui angolez Dos Santos, aflată la putere de 32 de ani, controlează o mare parte a economiei din Angola, în timp ce majoritatea populaţiei trăieşte în sărăcie, notează BBC.
Aceasta este prima vizită a premierului portughez în Angola, de la preluarea mandatului în luna iulie.
Pedro Passos Coelho a crescut în Angola, unde tatăl său a fost medic în timpul erei coloniale.