Populaţia "junglei din Calais" s-a dublat
Numărul imigranţilor care trăiesc în tabăra improvizată de la Calais s-a dublat în numai câteva săptămâni, crescând de la 3.000 la 6.000.
22 Octombrie 2015, 06:07
Numărul migranţilor s-a dublat, la Calais, şi a ajuns la 6.000, iar autorităţile locale cer deja sprijinul armatei.
Reprezentanţii Organizaţiei Medici Fără Frontiere, care oferă şi servici de îngrijire a refugiaţilor, spun că până acum nu au mai văzut atât de multe persoane care caută o şansă de a se strecura într-un camion sau într-un tren pentru a ajunge în Marea Britanie.
16 migranţi au murit din vară încercând acest lucru, dar ultimul deces s-a înregistrat săptămâna trecută, când un refugiat a fost lovit de un tren de marfă în apropiere de Calais.
Numărul celor care trăiesc la Calais s-a dublat în numai câteva săptămâni, crescând de la 3.000 la 6.000.
S-a ajuns în acest fel, se spune, la cea mai mare aşezare improvizată din Europa, un bidonville, cum se spune în Franţa, jungla de la Calais, unde migranţi din Afganistan, Eritrea sau Sudan încearcă să convieţuiască, obligaţi să împartă numai patru surse de apă potabilă şi 40 de veceuri, departe de a fi curate.
Iată ce spune un responsabil cu logistica de la Medici Fără Frontiere, care încearcă să amelioreze cât de cât condiţiile de viaţa ale migranţilor: "Poftim, aşa-zise tualete chimice. Densitatea populaţiei creşte în fiecare zi. Sunt oameni care îşi fac nevoile unde apucă. Bălţi unde proliferează microbii. Avem toţi parametrii care pot favoriza, eventual, apariţia unei epidemii".
Ministrul de interne francez, Bernard Cazeneuve, este prins între două focuri.
Pe de-o parte cei care doresc o poziţie fermă, care să conducă la închiderea definitivă a "junglei de la Calais", pe de altă parte, cei care militează pentru ameliorarea condiţiilor de viaţă ale migranţilor.
Printre cei din urmă, 800 de personalităţi - artişti, scriitori, cineaşti, dar şi specialişti în economie sau din alte domenii - au publicat un apel în presă în care regretă lipsa de angajament a administraţiei franceze sub pretextul că ameliorarea condiţiilor de viaţă inumane de la Calais ar fi percepută de migranţi ca o încurajare.
Bernard Cazeneuve a reacţionat la acest apel, declarând că este vorba despre o preocupare pe care o înţelege şi o împărtăşeşte.
Ministrul francez de interne a amintit că săptămâna această încep lucrările necesare pentru a putea fi puşi la adăpost 200 de femei şi copii.
În vizită ieri la Calais, ministrul de interne a anunţat că până la urmă 400 de femei şi copii care trăiesc la Calais vor găsi în curând un adăpost.
Se pare că necesitatea aceasta de suplimentare a locurilor pentru găzduirea migranţilor, mai ales a celor mai vulnerabili dintre ei, cu greu poate fi pusă la îndoială.
În luna august, guvernul francez promisese constuirea unei noi tabere în care să poată fi găzduite 1.500 de persoane, inclusiv bărbaţi.
Iată, însă, aşa cum spuneam mai înainte, că de la 3.000, numărul celor care trăiesc în jungla de la Calais, a ajuns în prezent la 6.000.
Această situaţie pune numeroase probleme populaţiei din zonă, care se plânge de incidente în care sunt implicaţi migranţi.
Bernard Cazeneuve a anunţat şi mobilizarea suplimentară la Calais a unui număr de 460 de membri ai forţelor de ordine franceze.