Populaţia din Ucraina este afectată zilnic de pene curent
Şi la Cernăuţi oamenii s-au obişnuit cu această situaţie şi se descurcă cum pot.
Articol de Ilie Pintea, 11 Decembrie 2024, 18:53
Creşte bilanţul victimelor atacului rusesc cu rachete asupra oraşului ucrainean Zaporojie, aflat în regiunea cu acelaşi nume parţial controlată de Rusia.
Cele mai recente date centralizate de autorităţile ucrainene indică nouă morţi şi peste 20 de răniţi, după ce o rachetă lansată de ruşi a lovit o clinică medicală privată, provocând mari distrugeri şi imobilelor din apropiere.
Nu este prima dată când Rusia ţinteşte blocuri de locuit sau clădiri civile, precum şi infrastructura energetică, iar populaţia civilă este nevoită să reziste fără curent electric în timpul anotimpului rece.
Deşi regiunea Cernăuţi - situată în apropierea graniţei cu România - nu s-a confruntat cu atacurile directe ale Rusiei, este totuşi afectată zilnic de pene curent. Relatează corespondentul RRA Ilie Pintea.
Reporter: Cel puţin patru ore pe zi alimentarea cu energie electrică e întreruptă în toată Ucraina, după un program diferit în fiecare regiune, însă această perioadă poate ajunge şi la 20 de ore după atacurile care ţintesc centrale electrice sau puncte de distribuţie a electricităţii.
Şi la Cernăuţi, la fel ca în toată Ucraina, oamenii s-au obişnuit cu această situaţie şi se descurcă cum pot.
-: În zilele bune nu avem curent două ore sau patru ore. În zilele care urmează după atacurile ruseşti asupra infrastructurii energetice, suntem 8-10 ore pe zi fără curent electric. Fiecare se acomodează cum poate în aceste condiţii. E complicat pentru toată lumea.
-: Când este bine, când nu, dăm drumul la generator sau acumulator şi invertor. Un pic avem complicaţii. Psihologic s-a schimbat. Trebuie întotdeauna să ne gândim ce va fi mai departe.
-: Noi ne-am deprins, fiindcă omul este, aşa, o fiinţă că el se deprinde cu orice. Şi acum ne-am deprins în situaţie de război.
Problemele generate de distrugerea masivă a infrastructurii critice au dus la scumpirea electricităţii cu 170%, iar cea mai mare centrală nucleară din Europa - cea de la Zaporojie - se află sub controlul armatei ruse de la începutul războiului.