Polonia va mări cheltuielile de apărare ale ţării
Preşedintele Poloniei, Bronisław Komorowski, a salutat planul Administraţiei americane destinat securităţii în Europa de Est, pe care îl consideră extrem de important.
03 Iunie 2014, 23:04
Preşedintele american, Barack Obama, a reafirmat, la Varşovia, că, pentru Statele Unite, securitatea Poloniei şi a celorlalte state din regiune este piatra de temelie a propriei securităţi şi este sacrosanctă.
Preşedintele Obama a început marţi dimineaţă o vizită de două zile în Polonia, prima etapă a unui turneu european în care va mai vizita Belgia şi Franţa.
La Varşovia, preşedintele Obama a mai dat asigurări că Statele Unite îşi vor spori prezenţa în regiune, după intervenţia Rusiei în Ucraina şi anexarea Crimeii şi a anunţat un plan de un miliard de dolari pentru asigurarea securităţii în Europa.
Barack Obama a discutat situaţia de securitate cu liderii polonezi şi cu alţi opt lideri din regiune, între care şi preşedintele României, Traian Băsescu.
Sporirea prezenţei militare americane în Europa este răspunsul pe care îl aşteptau, de la Statele Unite, ţările central şi est-europene, îngrijorate după intervenţia Rusiei în Ucraina.
SUA se angajează să apere Europa
Încă din prima zi a vizitei la Varşovia, preşedintele Barack Obama a reafirmat angajamentul Americii pentru securitatea şi apărarea Poloniei şi a celorlalţi aliaţi din estul Europei, iar planul de un miliard de dolari anunţat marţi va fi modalitatea concretă de sprijin pentru aceste state, ca şi pentru ţările nemembre NATO din regiune, adică Ucraina, Republica Moldova şi Georgia.
Numit Iniţiativa pentru a asigura securitatea Europei, planul prevede o sporire a numărului exerciţiilor militare şi a misiunilor de antrenament, rotaţia forţelor aeriene şi terestre trimisă pe continentul european, dar şi o mai amplă participare a forţelor navale americane, la desfăşurarea de forţe NATO în Marea Baltică şi în Marea Neagră, precum şi îmbunătăţirea capacităţii de apărare a ţărilor din apropierea frontierelor Rusiei, este vorba despre Ucraina, Georgia şi Republica Moldova.
Planul va trebui aprobat de Congresul american, înainte de a putea fi pus în practică.
Preşedintele Poloniei, Bronisław Komorowski, a salutat planul Administraţiei americane, pe care îl consideră extrem de important, iar, în paralel, a anunţat o creştere a cheltuielilor de apărare ale ţării sale.
"Vreau să vă informez că voi cere Guvernului şi Parlamentului sporirea cheltuielolor de apărare a Poloniei, până la 2% din PIB. Va fi un gest de angajament şi va încuraja şi alte state membre NATO să urmeze exemplul nostru, a spus preşedintele polonez", a declarat Bronisław Komorowski.
SUA doresc "relaţii bune cu Rusia"
Înainte să se întâlnească şi cu restul liderilor din Europa Centrală şi de Est, preşedintele Barack Obama a spus că Statele Unite nu au interesul să ameninţe Rusia şi că sunt interesate să aibă relaţii bune cu Rusia, însă Washingtonul consideră că Rusia a încălcat principiile integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei, iar sancţiunile impuse până acum Moscovei ar putea fi extinse, dacă Rusia îşi va continua acţiunile destabilizatoare, cum le-a numit preşedintele american.
Barack Obama a apreciat că preşedintele rus, Vladimir Putin, poate să decidă retragerea trupelor, poate să-şi exercite influenţa asupra separatiştilor din estul Ucrainei şi să contribuie la calmarea situaţiei şi, de asemenea, ar putea să-l întâlnească pe noul preşedinte ucrainean şi să recunoască alegerile de duminică din Ucraina.
Toate aceste gesturi ar putea contribui la reconstruirea încrederii între americani şi occidentali, pe de-o parte, şi ruşi, pe de altă parte.
"Trebuie să spun însă că reconstruirea încrederii va dura, iar între timp noi vom fi pregătiţi dacă preşedintele Putin îşi va continua strategia de stabilizare, fie că este vorba despre Ucraina sau un membru NATO, despre Moldova sau oricare altă ţară.
"Vrem să arătăm clar că suntem de partea acelor ţări care îşi aleg propriul lor destin", a dat asigurări preşedintele Barack Obama.
Miercuri, el se va întâlni cu preşedintele ales al Ucrainei, Petro Poroşenko, într-un gest de sprijin faţă de Ucraina şi faţă de alegerile democratice făcute de această ţară.