Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Polonia intenționează să organizeze alegeri prin corespondență pe 10 mai

Partidul de guvernare din Polonia insistă în continuare cu planul de a organiza alegeri prin corespondență, trecând peste apelurile de a se amâna scrutinul prezide

Palatul prezidenţial din Varşovia. Foto: Arhivă.

Articol de Sergiu Şteţ, 07 Aprilie 2020, 21:44

Partidul de guvernare din Polonia presează în continuare cu planul de a forța țara să organizeze alegeri prin corespondență, trecând peste apelurile de a se amâna scrutinul prezidențial din 10 mai, întrucât țara rămâne în carantină pentru a combate pandemia de coronavirus.

Bloomberg scrie că parlamentarii partidului Lege și Justiție (PiS) au aprobat măsura în camera inferioară a parlamentului. Camera superioară, controlată de opoziție, va încetini probabil procesul, însă guvernul îi poate respinge obiecțiile - ceea ce înseamnă că modificările ar putea deveni lege cu doar câteva zile înainte de alegeri.

Guvernul tot mai autoritar mizează pe faptul că folosindu-se o metodă de vot netestată va fi avantajat aliatul său, Andrzej Duda, pentru a rămâne președinte încă cinci ani, în condițiile în care opoziția nu a putut face campanie electorală din cauza carantinei.

Modificările de ultim ceas și incertitudinea care planează asupra procesului măresc de asemenea și riscul de fraudă, conform comisarului Poloniei pentru drepturile omului.

Duda, care și-a asumat rolul de șef al apărării contra virusului în această țară UE cu 38 de milioane de locuitori, a urcat în sondajele de opinie. Rivalii lui - care nu mai pot decât să ridice mici obiecții privind politica economică - au devenit în mare măsură invizibili.

Alte țări europene, între care Serbia, Macedonia de Nord și România, și-au amânat deja alegerile programate inițial pentru lunile următoare. Președintele rus Vladimir Putin a amânat un referendum care i-ar fi permis să cârmuiască până în 2036. Franța și-a ținut totuși alegerile locale, la fel și statul german Bavaria.

Camera superioară a anunțat că se va folosi de toate cele 30 de zile pe care le are la dispoziție pentru a dezbate măsurile legislative, ceea ce înseamnă că va trimite înapoi proiectul de lege camerei inferioare - care poate respinge orice amendament - cu doar câteva zile înainte de data alegerilor.

Cum legea nu e încă promulgată, autoritățile nu pot începe tipărirea buletinelor de vot și nici alte pregătiri. Serviciul poștal de stat cu 27.000 de poștași va avea numai câteva zile la dispoziție pentru a înmâna buletinele de vot tuturor celor 30 de milioane de alegători.

„La orice vot prin corespondență trebuie să se asigure atenție specială protecției față de posibile fraude și abuzuri”, a declarat ombudsman-ul Adam Bodnar. „O asemenea exigență este dificilă dacă o astfel de schimbare fundamentală se face literalmente în ajunul alegerilor.”

Articol de Marek Strzelecki (cu contribuția lui Konrad Krasuski)

Traducere: Andrei Suba/ RADOR

(S.S.)

În lume 02 Mai 2025, 16:51

Libertatea presei este într-o situaţie dificilă la nivel mondial

Organizaţia Reporteri fără Frontiere avertizează că libertatea presei, în întreaga lume, se află într-o...

Libertatea presei este într-o situaţie dificilă la nivel mondial
În lume 02 Mai 2025, 13:24

Marea Britanie: votul este în plină desfăşurare

Cetățenii români care se află în Regatul Unit pot vota la secțiile de votare organizate de ambasadă și cele trei consulate...

Marea Britanie: votul este în plină desfăşurare
În lume 02 Mai 2025, 09:13

Rusia a atacat Ucraina cu 150 de drone

Forţele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât 64 de drone, în estul, sudul şi centrul ţării.

Rusia a atacat Ucraina cu 150 de drone
În lume 02 Mai 2025, 07:49

Marco Rubio a preluat în SUA şi funcţia de consilier pe probleme de securitate naţională

El îl înlocuieşte pe Mike Walz, căruia i s-a cerut să demisioneze, la o lună după ce a adăugat în mod eronat jurnaliştii la o...

Marco Rubio a preluat în SUA şi funcţia de consilier pe probleme de securitate naţională
În lume 01 Mai 2025, 14:01

12 state UE au cerut activarea clauzei de creştere a deficitului bugetar

Statele UE care depăşesc deficitul de 3 procente cu investiţiile în apărare nu vor fi subiectul procedurilor de infringement.

12 state UE au cerut activarea clauzei de creştere a deficitului bugetar
În lume 01 Mai 2025, 09:29

SUA și Ucraina au semnat acordul pentru minerale rare

Pentru Kiev, acordul este văzut ca fiind esențial pentru accesarea ajutorului militar american.

SUA și Ucraina au semnat acordul pentru minerale rare
În lume 30 Aprilie 2025, 18:54

Israelul ameninţă că va lovi ținte din Siria

Israelul a făcut în ultima vreme o serie de gesturi de deschidere față de comunitatea druză din Siria.

Israelul ameninţă că va lovi ținte din Siria
În lume 30 Aprilie 2025, 15:46

Polonia va primi de la SUA peste 400 de rachete aer-aer cu rază medie de acţiune

Washingtonul a aprobat vânzarea cu argumentul că rachetele vor îmbunătăţi capacitatea Poloniei de a face faţă ameninţărilor.

Polonia va primi de la SUA peste 400 de rachete aer-aer cu rază medie de acţiune