Polonia face apel la statele UE şi la aliaţii NATO să crească fondurile pentru apărare
Premierul polonez Donald Tusk a criticat sever azi cheltuielile reduse pentru apărare ale unor ţări membre NATO.
Articol de Radio România Actualităţi, 15 Ianuarie 2025, 23:30
Premierul polonez Donald Tusk a criticat sever azi cheltuielile reduse pentru apărare ale unor ţări membre NATO şi a îndemnat ţările europene să îşi ia în serios obligaţiile. Într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflată în vizită la Varşovia, Tusk a afirmat: "Dacă ţările europene acceptă provocarea de a-şi spori cheltuielile pentru apărare, optica Washingtonului s-ar putea schimba". La rândul său, Zelenski a subliniat că desfăşurarea unui contingent militar european în Ucraina şi o armată ucraineană numeroasă, bine finanţată şi înarmată, reprezintă o parte esenţială a garanţiilor de securitate pe care Kievul le va solicita în cadrul unor eventuale negocieri de pace cu Rusia.
Reporter: Bogdan Isopescu - Polonia face apel la statele Uniunii şi la aliaţii NATO să crească fondurile pentru apărare la peste două procente din PIB, pentru a menţine securitatea, dar şi pentru a ajuta Ucraina. Conform premierului Poloniei, Donald Tusk, un gest hotărât şi vizibil al statelor europene în această privinţă ar fi şi un argument sau un imbold pentru ca noua administraţie americană să îşi continue rolul, atât prin prisma implicării în NATO, cât şi al ajutorului pentru Ucraina. Donald Tusk spune că industria de apărare poloneză este pregătită să se implice în producţie alături de Ucraina, iar acest lucru ar trebui urmat de industria de apărare europeană, pentru că, adaugă el, a investi în apărarea Ucrainei nu înseamnă doar a ajuta această ţară, ci este o investiţie pentru viitorul securităţii europene, din care Ucraina face deja parte.
Ca atare, Polonia va continua să sprijine Ucraina şi nu vede niciun alt scenariu plauzibil decât cel în care Kievul va reuşi să respingă agresiunea Rusiei şi va obţine o pace justă. Premierul Donald Tusk lansează şi un avertisment şi spune că ultimele informaţii deţinute de Polonia, statul european cel mai vizat de sabotajele şi atacurile hibride ale Rusiei, arată că Moscova ar putea trece la acte de terorism pe rutele aeriene internaţionale. La rândul său, preşedintele Volodimir Zelenski spune că Ucraina şi-a mări semnificativ capacităţile de producţie de drone, artilerie şi alte echipamente, dar încă are nevoie de investiţii şi sprijin pentru a menţine linia frontului. Mai nou, Zelenski a solicitat aliaţilor licenţe pentru a produce sisteme de apărare. El îşi menţine poziţia că Ucraina are cele mai mari şanse la o pace justă dacă Uniunea Europeană şi Statele Unite rămân parteneri apropiaţi şi pe aceeaşi linie de abordare, iar garanţiile de securitate NATO sunt în continuare văzute ca cele mai sigure.
În privinţa ideii de a mobiliza trupe europene pentru menţinerea păcii în eventualitatea încetării focului, preşedintele Zelenski spune că discuţia teoretică este binevenită, însă abia după încetarea focului se va vedea câţi soldaţi ucraineni au mai rămas şi câte trupe europene ar fi necesare.
Tot astăzi, într-o conferinţă de presă comună comologul său polonez Andrzej Duda, preşedintele Zelenschi le-a cerut aliaţilor săi occidentali să transfere Kievului 250 de miliarde de dolari din activele ruseşti îngheţate pentru a cumpăra arme care să ajute armata ucraineană să susţină războiul cu Rusia. Reamintesc aici că Ucraina a primit vineri din partea Uniunii Europene o primă tranşă de 3 miliarde de euro dintr-un pachet de împrumut de 50 de miliarde convenit în cadrul G7 şi care este garantat cu profiturile generate de activele ruseşti îngheţate, cum ar fi, de exemplu, dobânzile.