Politicile economice, supravegheate de Comisia Europeană
Programul de supraveghere are ca scop prevenirea derapajelor financiare, astfel ca bugetele naţionale să nu afecteze stabilitatea financiară a Uniunii Europene.
Articol de Claudia Marcu, 30 Iunie 2010, 17:13
Comisia Europeană a adoptat miercuri o comunicare privind supravegherea politicilor economice în Europa.
Supravegherea politicilor fiscale şi a reformelor structurale face parte din Semestrul European, un nou program integrat propus de Comisia Europeană pentru a preveni derapajele financiare care pun în pericol stabilitatea financiară a zonei euro şi a Uniunii Europene în general.
Se aşteaptă ca propunerile Comisiei să fie adoptate de Consiliul miniştrilor europeni de finanţe din 13 iulie.
Primul Semestru european va începe la 1 ianuarie 2011 şi va permite coordonarea la nivel european a bugetelor naţionale şi a reformelor structurale.
În fiecare an, în luna aprilie, toate statele membre vor trimite programele de stabilitate şi de convergenţă.
Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, a subliniat că aceasta nu înseamnă o subminare a suveranităţii parlamentelor naţionale.
"Vrem să fim siguri că bugetele naţionale nu vor pune în pericol stabilitatea financiară a Uniunii" a afirmat Olli Rehn.
În ceea ce priveşte sancţiunile, ţările care încalcă repetat Pactul de stabilitate şi de creştere economică, ar putea să se confrunte cu suspendarea fondurilor de coeziune.
Olli Rehn a menţionat că în cazul plăţilor în agricultură acestea pot fi suspendate numai către guvernele naţionale.
Autorităţile vor trebui să-şi respecte în continuare obligaţiile faţă de fermieri, astfel încât aceştia să nu fie afectaţi de o astfel de măsură.