Politicieni francezi cer naţionalizarea unei uzine ArcelorMittal
Guvernul francez trebuie să găsească rapid un investitor, care să preia o parte a fabricii deţinute de ArcelorMittal. Din cauza crizei, compania vrea să renunţe la două furnale.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 27 Noiembrie 2012, 15:07
Franţa este în căutarea unui investitor, care să preia două furnale pe care gupul indian ArcelorMittal vrea să le închidă la o uzină din nord-estul ţării.
Aleşi locali, dar şi cei de la centru sunt îngrijoraţi de locurile de muncă închise astfel şi îi cer preşedintelui François Hollande să naţionalizeze temporar întreaga uzină de la Florange.
Situaţia este extrem de delicată, iar luni, ministrul francez al industriei a criticat dur compania indiană.
Poate guvernul să naţionalizeze uzina de la Florange, din nord-estul Franţei?
Teoretic, da, este răspunsul la întrebarea pe care şi-o pun mulţi, după declaraţiile dure ale ministrului redresării productive, Arnaud Montebourg.
Până sâmbătă, acesta trebuie să găsească un alt investitor, care să preia o parte a fabricii deţinute de ArcelorMittal care, invocând criza economică, a decis să renunţe la două furnale.
ArcelorMittal refuză preluarea în întregime a uzinei
Potrivit guvernului, oferte de preluare există, dar pentru uzină, în întregime, ori ArcelorMittal refuză, ceea ce l-a făcut pe ministrul Arnaud Montebourg să afirme că prezenţa grupului în Franţa nu mai este binevenită.
Ulterior, acesta a nuanţat.
"Am vrut doar să spun că metodele nu sunt acceptabile. Desigur, prezenţa grupului în Franţa nu e pusă sub semnul întrebării. Problema e Florange. Există o soluţie acceptabilă, cu condiţia ca domnul Mittal să cedeze toată fabrica. Dacă nu vrea, guvernul a studiat cu seriozitate posibilitatea unei preluări publice temporare a controlului", a spus ministrul Arnaud Montebourg.
Preşedinţia franceză a anunţat pentru marţi o întrevedere a şefului statului, François Hollande, cu patronul de la ArcelorMittal, Lakshmi Mittal.
Nu poate fi trecut cu vederea că ArcelorMittal are în Franţa nu mai puţin de 20.000 de angajaţi, adică 30% din efectivele europene şi 10% din cele la nivel mondial.
În plus, pentru unii ziarişti francezi, a ameninţa un grup de talia lui ArcelorMittal, ar echivala cu un mesaj negativ transmis investitorilor străini: atenţie, dacă veniţi în Franţa, trebuie să vă supuneţi, altfel statul vă trimite înapoi acasă.
Grupul ArcelorMittal este prezent şi în România, la Iaşi, Roman şi la Galaţi, unde peste 8.000 de oameni lucrează la Combinatul Siderurgic, preluat în anul 2001.