Politicieni britanici vorbesc despre oprirea imigranţilor din UE
Partidul Conservator din Marea Britanie susţine că vrea să prevină un aflux de imigranţi din unele ţări ale Uniunii, prin revizuirea Directivei europene privind libera circulaţie.
Articol de Carmen Gavrilă, 08 Octombrie 2012, 17:41
Secretarul de stat în ministerul de externe Luminita Odobescu discuta luni cu ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, despre declaraţiile unor lideri politici britanici privind posibilitatea impunerii unor măsuri de control al circulaţiei cetăţenilor din unele state europene, după 2014.
Reacţia MAE vine după ce, din direcţia Partidului Conservator din Marea Britanie a venit propunerea ca astfel de restricţii de circulaţie să fie aplicate nici mai mult nici mai puţin, prin modificarea directivelor europene şi a uneia dintre ideile de bază ale UE, adică libera circulaţie a persoanelor.
Ministerul român de externe este preocupat de aceste ultime declaraţii din Regatul Unit dar şi de dificultăţile tot mai mari în domeniul liberei circulaţii, cu care se confrunta cetăţenii romani în Marea Britanie.
MAE a semnalat deja situaţia la Comisia Europeană dar şi oficialilor britanici cu responsabilităţi în domeniu.
Recent, ministrul britanic de interne, Theresa May, a declarat că Partidul Conservator, aflat la guvernare, intenţionează să prevină un aflux de imigranţi din unele ţări ale Uniunii, prin revizuirea Directivei europene privind libera circulaţie.
Ministrul de interne nu a menţionat ţările din care ar putea veni presupusul nou val de imigranţi, dar The Sunday Times precizează că este vorba de România şi Bulgaria.
În plus, şi premierul David Cameron a declarat că libera circulaţie este o competenţă a UE care ar trebui rediscutată.
Premierul britanic a vorbit chiar despre o reconfigurare, în general, a relaţiilor dintre Londra şi Bruxelles.
De partea română, ministerul de externe consideră că principiul liberei circulaţii în Uniunea Europeană este unul esenţial pentru buna funcţionare a pieţei unice şi pentru relansarea economică a Uniunii.
Ministerul de externe va ţine legătura cu Comisia Europeană ca să se asigure că prevederile Tratatelor Uniunii sunt aplicate şi cetăţenii români nu sunt discriminaţi.
MAE a precizat că speră ca statele membre să respecte legislaţia europeană iar Comisia Europeană, ca gardian al Tratatelor, să vegheze şi să corecteze orice abatere de la legislaţia comunitară.
Îngrijorarea britanicilor vine pe fondului faptului că, de la 1 ianuarie 2014 trebuie obligatoriu ridicate restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari iar unii analişti anticipează un val de cetăţeni din România şi Bulgaria, în căutarea unui loc de muncă în Marea Britanie.