Politica spaţială europeană, stabilită la Bruxelles
Decidenţi politici, reprezentanţi ai industriei aerospaţiale, ai societăţii civile şi cercetători se întâlnesc la Bruxelles pentru a decide viitorul programului spaţial european.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 27 Ianuarie 2015, 11:55
Timp de două zile, decidenţi politici, reprezentanţi ai industriei de profil, ai societăţii civile şi cercetători vor examina starea actuală a sectorului spaţial european, precum şi viziunea pentru dezoltarea în viitor a programelor spaţiale, după cum anunţă cu comunicat al Comisiei Europene.
Participanţii vor avea ocazia să discute şi despre o mai bună utilizare a instrumentelor spaţiale civile în operaţiunile de securitate şi apărare.
Sistemele spaţiale şi tehnologiile aero-spaţiale fac parte integrantă din viaţa de zi cu zi a tuturor cetăţenilor şi întreprinderilor europene, de la telecomunicaţii la televiziune, de la previziunile meteorologice la sistemele financiare internaţionale, majoritatea serviciilor-cheie depind de spaţiu pentru a putea funcţiona corespunzător.
În viitor, spaţiul va ocupa un loc şi mai important şi va oferi noi oportunităţi pentru întreprinderi, precum şi servicii pentru cetăţeni.
Sistemele îmbunătăţite de poziţionare şi cronometraj, cât şi o supraveghere mondială a mediului le vor permite întreprinderilor inovatoare să prospere prin crearea de servicii noi.
Uniunea Europeană, Agenţia Spaţială Europeană şi statele membre, cu agenţiile lor naţionale şi centrele de cercetare sunt factori activi în politica spaţială europeană.
Continentul nostru deţine o importantă industrie aerospaţială de vârf care răspunde, într-o mare măsură, cerinţelor comerciale mondiale, în termeni de construcţie şi lansare a sateliţilor, precum şi de servicii conexe.
De aceea, întotdeauna s-a considerat important ca Uniunea Europeană să aibă o strategie activă şi coodonată, precum şi o politică spaţială cuprinzătoare.
Uniunea are din 2004 un program spaţial european pe care a început să-l implementeze imediat.
Astfel, a fost realizat sistemul de navigaţie prin satelit "Galileo", cu 30 de sateliţi, care au început să fie lansaţi din 2006.
La 1 ianuarie 2007, a devenit funcţională Autoritatea Europeană de Supraveghere a Sistemului Global de Navigaţie prin Satelit, agenţie comunitară cu rol de gestionare a Programului "Galileo" şi a fondurilor destinate acestuia.
Anul acesta, în februarie, Agenţia Spaţială Europeană va lansa un vehicul experimental intermediar, care va servi la studierea modalităţilor de revenire în siguranţă în atmosfera terestră a navelor spaţiale.