Politica Israelului faţă de Gaza "trebuie să se schimbe"
Vicepreşedintele SUA Joe Biden spune că administraţia americană încearcă să determine Israelul să schimbe politica în ce priveşte blocada israeliană de 5 ani asupra Fâşiei Gaza.
04 Iunie 2010, 08:25
Înaintea raidului israelian de luni asupra navelor umanitare pro-palestiniene care se îndreptau spre Fâşia Gaza, administraţia americană avertizase în mod repetat guvernul Israelului să manifeste rezervă şi să se abţină de la a folosi forţa.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, P.J.Crowley a arătat într-o declaraţie că administraţia Obama a comunicat cu Israelul prin “multiple canale şi de multe ori cu privire la flotilă, dată fiind prezenţa civililor la bord, inclusiv a unor cetăţeni americani”.
Oficiali de la Casa Albă au spus, pe de alta parte, că există un consens acum în cadrul administraţiei că politica SUA şi a Israelului faţă de Gaza trebuie să se schimbe, chiar dacă primul ministru israelian Benjamin Netanyahu respinge categoric ridicarea blocadei impuse teritoriului palestinian.
Vicepreşedintele Joe Biden spune într-un interviu pentru postul de televiziune PBS că Israelul a avut dreptul de a inspecta cargo-ul.
“Israelul este în război cu Hamas, are dreptul de a ştii dacă nu este vorba despre trafic de arme către Gaza”, a spus vicepreşedintele.
Joe Biden recunoaşte însă că administraţia americană încearcă să schimbe politica Israelului în ce priveşte blocada israeliană de 5 ani asupra Fâşiei Gaza, făcând presiuni pentru ca Israelul să îngăduie intrarea în Gaza a materialelor de construcţie şi a altor ajutoare umanitare.
Ambasadorul Israelului la Washington, Michael Oren afirma că, deşi ridicarea blocadei iese din discuţie, ţara sa împărtaşeşte intenţia administraţiei americane de a îmbunătăţi viaţa civilă în Fâşia Gaza.
Michael Oren arată că Israelul “este deschis discuţiei despre cea mai bună cale de a reconcilia nevoile populaţiei civile din Gaza cu nevoile foarte reale de securitate ale Israelului”.
Recunoaşterea de către administraţia de la Washington a faptului că a prevenit Israelul împotriva folosirii în exces a forţei a venit într-un moment în care oficialii Casei Albe se întalneau cu diplomaţi şi oficiali în domeniul securităţii ai Israelului exact pe tema modificării statutului blocadei pentru a permite intrarea de ajutoare umanitare în Gaza fără a pune sub risc securitatea Israelului.
Casa Albă a arătat că preşedintele Obama a avut mai multe convorbiri telefonice cu primul ministru BenjaminNetanyahu de la raidul mortal de luni dimineaţa, iar consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, generalul James Jones, s-a întâlnit cu omologul său israelian timp de mai multe ore.
SUA nu agreează o investigaţie internaţională independentă privind raidul israelian
SUA resping însă rezoluţia Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU care a votat miercuri cu o majoritate copleşitoare 32 voturi pentru şi 3 împotrivă, stabilirea unei investigaţii internaţionale independente în legătură cu raidul israelian .
Au votat împotrivă SUA, Olanda şi Italia .
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, P.J.Crowley, a explicat în conferinţa sa de presă zilnică, votul ca pe "o grabă în a judeca".
“Considerăm că a fost o grabă în a judeca. Atrag atenţia că în rezoluţie se condamnă atacul forţelor israeliene înainte ca Israelul sau oricine altcineva să fi avut oportunitatea de a evalua faptele. De aceea am votat împotrivă.
"Continuăm să credem că Israelul este în cea mai bună poziţie de a conduce această investigaţie. Aşa cum a spus Secretarul de Stat marţi, vrem să ne asigurăm că se face o investigaţie credibilă şi vom continua să discutăm cu Israelul şi cu alte ţări despre o posibilă participare internaţională”.
La Capitoliu, liderul majorităţii din Camera Reprezentanţilor, congresman-ul Steny Hoyer a declarat că administraţia şi Congresul sunt hotărâte să prevină condamnarea Israelului în Consiliul de Securitate.
Steny Hoyer spune că Israelul a invocat în mod corect dreptul la autoapărare.
“Daca 5 din cele 6 nave au reacţionat paşnic la apropierea forţelor israeliene, activiştii de pe nava Mavi Marmara, au înclinat clar către o confruntare violentă”, a arătat liderul majorităţii democrate din Camera Reprezentanţilor.
Secretarul general ONU, Ban Ki-Moon a cerut Israelului să ridice imediat blocada asupra Fâşiei Gaza, arătând că este “contraproductivă, de nesuportat şi greşită”.
Ban Ki-Moon a mai arătat că autorităţile Israelului trebuie să furnizeze un raport complet şi detaliat asupra raidului.