Politica Franţei faţă de minorităţi, examinată de ONU
Dezbaterile din Comitetul ONU de combatere a discriminării urmează să fie dominate de situaţia romilor, a nomazilor şi de probleme legate de identitatea naţională.
10 August 2010, 19:26
Politica Franţei faţă de minorităţi va fi examinată, începând de miercuri, în cadrul Comitetului ONU de combatere a discriminării, dezbaterile urmând să fie dominate de situaţia romilor, a nomazilor şi de probleme legate de identitatea naţională.
Comitetul, care examinează periodic situaţia din fiecare stat membru, a prezentat deja seria de întrebări pe care intenţionează să le adreseze Parisului, după prezentarea raportului francez.
Întrebările vizează mai ales marea dezbatere asupra identităţii naţionale, lansată de Ministerul Imigraţiei, Integrării, Identităţii Naţionale şi Dezvoltării Solidare, asupra politicii din domeniul imigraţiei, dar şi discriminarea faţă de romi, subiecte care incită lumea politică franceză de câteva luni.
În Franţa, asistăm la o regresie în domeniul dreptului minorităţilor, care se îndreaptă către o ruptură în privinţa tratamentului egal, a afirmat şefa Departamentului juridic din cadrul Ligii pentru Drepturile Omului, Isabelle Denise, citată de France Presse.
În privinţa romilor şi a nomazilor, există un amalgam între cele două, care conduce la declaraţii dure, subliniază ea, precizând că nomazii reprezintă un mod de viaţă, nu o identitate.
În ceea ce îi priveşte pe romi, spune Isabelle Denise, majoritatea acestora sunt din România, ţară care face parte din Uniunea Europeană şi beneficiază de dreptul la liberă circulaţie. Aceste persoane sunt supuse unui fenomen de stigmatizare, al cărei scop este să inducă frica, susţine Isabelle Denise.
Parisul a fost aspru condamnat, în 2005, pentru tratamentul aplicat romilor, în cadrul ultimei examinări pe care Comitetul a efectuat-o asupra Franţei. Însă, potrivit Ligii pentru Drepturile Omului, recomandările de atunci nu au fost urmate.