"Polemici macabre" în Italia privind centralele atomice
Partidele şi asociaţiile ecologiste din Italia fac numeroase apeluri pentru renunţarea la energia atomică, însă ministrul mediului Stefania Prestigiacomo afirmă că programul nuclear al guvernului italian "merge înainte".
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 15 Martie 2011, 15:54
Partidele şi asociaţiile ecologiste din Italia fac numeroase apeluri pentru renunţarea la energia atomică, însă ministrul mediului Stefania Prestigiacomo consideră că nu este cazul de alarmă.
Potrivit preşedintelui asociaţiei Legambiente, Vittorio Cogliati Dezza, ”nu există siguranţă absolută asupra nici unui fel de centrală atomică şi este mai bine ca cetăţenii italieni să ştie că cele patru centrale pe care guvernul ar vrea să le construiască vor folosi tehnologia reactorului francez EPR".
"Finlanda şi Marea Britanie au identificat reactorul francez în 2009 cu probleme în proiectul sistemului de securitate” a mai spus Vittorio Cogliati Dezza.
Împotriva actualului program al guvernului de la Roma de a construi 13 mari centrale nucleare pe teritoriul italian sunt şi partidele din opoziţie. Reprezentanţii principalei formaţiuni politice din opoziţie - Partidul Democrat - susţin că ”în centralele atomice riscurile sunt foarte puternice, iar Italia trebuie să se oprească”.
Programul nuclear al guvernului italian "merge înainte"
"Catastrofa din Japonia suscită multă îngrijorare în Italia ” este de părere ministrul italian al mediului, Stefania Prestigiacomo, care însă denumeşte criticile venite din partea opoziţiei şi a asociaţiilor ecologiste drept ”polemici macabre”.
”Dorim să intrăm în sistemul nuclear al Uniunii Europene, dar aşteptăm să avem informaţii cu privire la situaţia centralelor UE”, a mai precizat oficialul italian.
Marţi dimineaţa, Stefania Prestigiacomi a declarat că programul nuclear al guvernului italian ”merge înainte”, explicând că există motive de preocupare, dar ”nu este necesar să ne alarmăm”.
Renunţarea la energia atomică ”a penalizat ţara noastră, a fost o alegere proastă” aminteşte Prestigiacomi, subliniind că centralele din Peninsulă, care ar urma să fie date în folosinţă în doi - trei ani, vor fi moderne şi echipate cu sisteme excelente de siguranţă faţă de cele japoneze.
”De la tragedia din Japonia trebuie să învăţăm şi să înţelegem, dar nu cred că se pot schimba programele energetice la nivel mondial din cauza acestui incident”, a adăugat ministrul mediului.
Oficialul de la Roma a mai amintinit că miniştrii energiei din cele 27 de state membre ale UE, autorităţile naţionale din domeniul siguranţei nucleare şi operatorii în sectorul energiei nucleare se vor reuni în această după-amiază, la Bruxelles, pentru a analiza situaţia creată în urma exploziilor de la centrala nucleară Fukushima din Japonia şi pregătirea UE în caz de accidente similare.