Poetul Grigore Vieru, elogiat la Chişinău
Primarul Chişinăului: "Grigore Vieru este cel mai mare poet pe care l-a avut Basarabia"
14 Februarie 2010, 16:44
Memoria lui Grigore Vieru este evocată la Chişinău şi astăzi, zi în care poetul ar fi împlinit 75 de ani.
La bustul dezvelit vineri pe Aleea Clasicilor din grădina publică a avut loc un recital de poezie.
Mai nou şi un bulevard din capitala Republicii Moldova poartă numele lui Grigore Vieru.
Prezent la ambele momente, primarul Dorin Chirtoacă a evocat personalitatea poetului.
"Grigore Vieru este cel mai mare poet pe care l-a avut Basarabia şi este omul care a ştiut să promoveze idealul naţional, valorile noastre adevărate, unitatea neamului nostru, întotdeauna şi perioada dinainte de '89, şi în perioada renaşterii naţionale, şi chiar până în ultima clipă a vieţii, pentru că venea tot de la o manifestare dedicată lui Eminescu.
"Prin aceasta, Vieru rămâne în panteonul nostru ca fiind o figură de excepţie, de primă valoare, de primă importanţă şi îl vom citi în continuare", a afirmat Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului.
Premierul de la Chişinău, Vlad Filat, a declarat că a existat o propunere ca 2010 să fie declarat anul Grigore Vieru, însă nu este destul timp pentru acest proiect în acest an .
"Atât în şedinţa guvernului, cât şi în discuţiile anterioare, am vorbit despre faptul că avem nevoie de un an plin, iar acest an, cu evenimente dedicate operei lui Grigore Vieru, e necesar a fi pregătit. Deci, în acest an ne pregătim, iar 2011 va fi Anul Grigore Vieru", a precizat premierul de la Chişinău, Vlad Filat.
Seria momentelor omagiale Grigore Vieru, organizate timp de trei zile, continuă duminică.
Vineri, la Chişinău a fost dezvelit bustul lui Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor din Grădina publică "Ştefan cel Mare şi Sfânt".
Bustul poetului stă acum alături de clasicii literaturii române, precum Eminescu, Rebreanu, Alecsandri sau Blaga.
Poetul Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererâta de pe malul stâng al Prutului, fostul judeţ Hotin. A debutat în 1957, devenind ulterior unul din cei mai cunoscuţi şi apreciaţi poeţi din Republica Moldova.
Grigore Vieru a primit în 1988 cea mai prestigioasă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Andersen (1989). La 13 noiembrie 1990, a devenit membru de onoare din străinătate al Academiei Române, care l-a propus în 1992 pentru Premiul Nobel pentru Pace.
A fost membru corespondent al Academiei Române, din 23 martie 1993, a fost decorat cu Medalia guvernamentală a României "Eminescu - 150 de ani de la naştere" (2000) şi cu Ordinul Republicii, fiind premiat de mai multe publicaţii din România.
Poetul a decedat la 18 ianuarie 2009, în urma unui accident de circulaţie produs în zona localităţii Dănceni, raionul Ialoveni, în apropiere de Chişinău, în timp ce se întorcea de la o manifestare consacrată zilei de naştere a lui Eminescu, desfăşurată la Cahul.