Planul Național de Redresare trebuie să rezolve problemele structurale
E nevoie de proiectarea unei economii moderne - au declarat astăzi eurodeputații Siegfried Mureșan, din Grupul Popularilor, și Dragoș Pîslaru, din Grupul Renew.
Articol de Carmen Gavrilă, 15 Februarie 2021, 22:07
România trebuie să folosească fondurile din Mecanismul european de Redresare până pe 31 decembrie 2026, iar ca să nu se piardă bani e nevoie de programe serioase de investiții și de proiectarea unei economii moderne - au declarat astăzi eurodeputații Siegfried Mureșan, din Grupul Popularilor, și Dragoș Pîslaru, din Grupul Renew, coraportori ai Parlamentului European pe Mecanismul de Redresare al Uniunii.
Ei au atras atenția că Planul Național de Redresare, în baza căruia vor fi atraşi banii, trebuie să rezolve problemele structurale din administrația publică, educație sau sănătate.
Reporter: Carmen Gavrilă: Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, din Grupul Renew, a explicați că din cele 30,5 miliarde de euro care revin României trebuie acoperite lipsurile de până acum în materie de autostrăzi, căi ferate, școli sau spitale, dar în același timp e nevoie de o plasare puternică în domeniul noilor tehnologii, pentru că numai astfel România va fi în avangardă și nu doar în postura de a recupera mereu decalajele față de alte state membre.
Dragoș Pîslaru: Da, avem de îmbunătăţit nişte investiții în spitale, dar reforma, designul, modul în care ne propunem să arate sistemul de sănătate, și aici, başca, depolitizare, management competitiv de spitale și aşa mai departe.
Reporter: Eurodeputatul liber Siegfried Mureșan a atras atenția că în regulamentul Mecanismului nu există cote obligatorii pentru un domeniu sau altul, ci doar ținta de 37% pentru economia verde și 20% pentru digitalizare, astfel încât fiecare stat membru să folosească banii acolo unde are nevoie.
Siegfried Mureșan: Dacă, de exemplu, modernizăm un spital, îl digitalizăm și el devine mai eficient din punct de vedere energetic, deși acel spital este în al cincilea pilon, acea investiție e calculată dublu. Adică, dacă avem un proiect care are atât o componentă digitală, cât și o componentă verde, el este calculat în vederea atingerii ambelor obiective.
Reporter: Fondurile din mecanism vor veni în statele membre sub formă de împrumuturi la dobânzi extrem de mici și sub formă de granturi, adică bani nerambursabili. Eurodeputații au sugerat ca împrumuturile să meargă spre instrumente financiare care se ducă la capitalizarea companiilor Românești, astfel încât acestea să înmulțească banii.
Realizator: Eurodeputata PSD Carmen Avram a apreciat, în emisiunea "Probleme la zi" de la Radio România Actualități, că pentru elaborarea și aplicarea Planului Național este nevoie de un dialog amplu, inclusiv cu sindicatele și societatea civilă
Carmen Avram: Acest Plan de Redresare şi Rezilienţă e gândit pentru a diminua pe cât posibil impactul economic şi social al pandemiei, şi subliniez social, şi pentru a fi redactat fiecare guvern are obligaţia să se consulte cu toate forţele politice, cu societatea civilă şi cu sindicatele, ca să afle şi oamenii cum vor fi cheltuiţi banii, ce măsuri de protecţie socială se iau, cum vor fi salvate locurile de muncă, întreprinderile şi, implicit, economia.
(PH)