Planul de ajutorare a Greciei, adoptat de Franţa
După ce Senatul a aprobat planul de ajutorare al Greciei, în valoare de 160 de miliarde de euro, Franţa devine prima ţară care ratifică planul de sprijinire a guvernului elen.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 09 Septembrie 2011, 07:41
Franţa a devenit, joi seară, prima ţară care ratifică acest al doilea plan de sprijinire a Greciei, în valoare de 160 de miliarde de euro, convenit pe 21 iulie, la Bruxelles, de şefii de stat şi de guvern din zona euro.
După votul favorabil dat de Adunarea Naţională, Camera inferioară a parlamentului francez, joi seara a venit şi rândul Senatului să-şi dea acordul.
Pentru a ajuta Grecia, Franţa va trebui să împrumute 15 miliarde de euro până în 2014, însă Parisul speră ca prin gestul său să transmită pieţelor financiare un semnal puternic de încurajare.
De altfel, într-un interviu publicat de cotidianul "Le Figaro", ministrul francez al economiei, Francois Baroin, declara că Franţa şi Germania au o mare responsabilitate şi se vor achita de ea.
Decizia Curţii Constituţionale din Germania şi votul parlamentului francez nu pot să demonstreze decât că ratificarea planului de sprijinire a Greciei este pe calea cea bună.
Francois Baroin mai spune chiar că acest acord trebuie ratificat de toate ţările membre din zona euro, pentru că numai în felul acesta se poate restabili încrederea în pieţele financiare, în zona euro.
Curtea Constituţională a Germaniei a validat miercuri participarea acestei ţări la ajutorul financiar acordat Greciei în 2010 şi la crearea instrumentului european de stabilitate financiară.
Totodată, cea mai înaltă instanţă germană a cerut un rol sporit al parlamentului în luarea unor astfel de angajamente.
Cutea Constituţională a respins astfel plângerile formulate de un grup de economişti eurosceptici şi de un deputat conservator, care solicitau o condamnare în bloc a iniţiativelor cancelarului Angela Merkel.