"Plan Marshall" pentru nordul Africii
Un "Plan Marshall" pentru nordul Africii, aceasta este ceea ce propune Parlamentul European ca soluţie politică pentru tulburările din sudul Mediteranei.
Articol de Iolanda Bădiliţă, 09 Martie 2011, 14:26
Una dintre cele mai mari rafinării din Libia, aflată la 50 de kilometri de Tripoli, a fost închisă din cauza luptelor dintre forţele loiale regimului Gadaffi şi opozanţii acestuia, transmite agenţia Reuters.
În timp ce rebelii încearcă să facă faţă atacurilor terestre şi aeriene, Muammar Gaddafi acuză, pe de o parte, Occidentul că ar vrea să "colonizeze" Libia, pentru a controla resursele petroliere, iar pe de altă parte reţeaua al-Qaeda, care s-ar afla în spatele protestelor.
Comunitatea internaţională nu a reuşit încă să ia o decizie cu privire la o eventuală interdicţie a folosirii spaţiului aerian al Libiei, iar măsurile ONU, ale Statelor Unite sau ale Uniunii Europene se află şi acum la stadiu de propuneri.
O bună parte a membrilor Parlamentului Europen au mai invocat astăzi, la o dezbaterea la care a participat şi Înaltul Reprezentant pentru politică externă, Catherine Ashton, varianta izolării lui Muammar Gaddafi pe scena internaţională şi cea a recunoaşterii mişcării de opoziţie libiene.
Un Plan Marshall pentru nordul Africii, aceasta este ceea ce propune Parlamentul European ca soluţie politică pentru tulburările din sudul Mediteranei.
Ideea a fost, de altfel, vehiculată încă de ieri când, în cadrul unei conferinţe de presă, trei europarlamentari italieni au cerut Comisiei Europene şi statelor membre să dea dovadă de curaj şi să treacă la fapte, să decidă tipul intervenţiei pe care UE şi NATO ar trebui să le aibă în regiune.
Partea militară ar putea să-i revină Organizaţiei Nord-Atlantice, iar cea politică şi economică, Uniunii Europene - au propus deputaţii italieni.
Miercuri, în plen, susţinerea acestui Plan Marshall a fost cvasiunanimă.
Europarlamentarul german, Elmar Brok, a declarat că Uniunea Europeană trebuie să se asigure că Gaddafi nu rămâne la putere şi să stabilească relaţii cu consiliul interimar.
Brok a cerut stabilirea unei zone de interdicţie aeriană în cooperare cu Liga Arabă, pentru ca regimul Gaddafi să nu mai poată bombarda populaţia.
"Avem nevoie de un Plan Marshall pentru regiune", spune Martin Schulz., liderul socialiştilor, în timp ce copreşedintele verzilor, Daniel Cohn-Bendit a spus că cere să fie recunoscut guvernul interimar din Libia, pentru că este singura forţă care poate garanta democraţia.
Gaddafi trebuie scos de pe scena politică internaţională
În ceea ce priveşte poziţia Înaltului Reprezentant pentru politica externă şi de securitate, acesta a reamintit că, împreună cu executivul european, a lansat un parteneriat pentru democraţie şi prosperitate comună cu statele din sudul Mediteranei.
Mai mult, Catherine Ashton a precizat că s-a întâlnit cu reprezentanţii Consiliului Naţional Independent din Libia care marţi, în cadrul unei audieri organizate de grupul ALDE, au cerut recunoaşterea de către UE a legitimităţii şi reprezentativităţii acestei formaţiuni politice, dar şi sprijin umanitar şi asistenţă tehnică şi militară pentru debarcarea de la putere a regimului Gaddafi.
Catherine Ashton s-a arătat însă rezervată faţă de aşa-numitul Plan Marshall pentru nordul Africii, fiind mai degrabă pentru susţinerea unui plan care să aparţină ţărilor în cauză.
"Aş propune mai degrabă un plan tunisian sau egiptean în care aceste ţări să hotărască, iar Uniunea Europeană să acorde doar asistenţă", a declarat Catherine Ashton.
Oricum, a arătat Înaltul Reprezentant, este timpul "să îl scoatem pe Gaddafi de pe scena internaţională şi trebuie să calculăm cum facem asta".
Există nu mai puţin de şase propuneri de rezoluţie cu privire la situaţia din nordul Africii care vor fi supuse votului mâine şi care propun grade diferite de intervenţie sau asistenţă a UE, NATO şi ONU.