Plan franco-german de recapitalizare a băncilor
Planul va cuprinde măsuri de recapitalizare a băncilor, de stabilizare a Greciei, şi un plan de accelerare a coordonării economice a zonei euro, au anunţat preşedintele Franţei şi cancelarul Germaniei.
Articol de Laurenţiu Văduva, 10 Octombrie 2011, 10:24
Cancelarul Germaniei şi preşedintele Franţei vor lansa, până la sfârşitul lunii, un set de propuneri concrete, pentru soluţionarea crizei datoriilor.
Promisiunea a fost făcută duminică, la Berlin, de cei doi lideri.
Tot duminică, Franţa, Belgia şi Luxemburgul au ajuns la un acord asupra termenilor de lichidare a băncii franco-belgiene, Dexia.
Potrivit agenţiilor internaţionale de presă, aceste semnale urmăresc să dea noi asigurări pieţelor financiare, în ceea ce priveşte stabilitatea zonei euro.
Planul franco-german va cuprinde, în primul rând, măsuri de recapitalizare a băncilor, de stabilizare a Greciei, şi un plan de accelerare a coordonării economice pe zona euro.
Toate acestea ar fi trebuit să fie gata până la summit-ul G20, de la Cannes, din 3 şi 4 noiembrie.
Nu au fost oferite, însă, detalii suplimentare, fapt care, potrivit presei internaţionale, ar putea fi primit negativ, de pieţele financiare.
Acordul, o măsură concretă de însănătoşire a Zonei Euro
Aşteptatul acord franco-belgiano-luxemburghez, pe tema lichidării Băncii Dexia, este, însă, o primă masură concretă, de însănătoşire a Zonei Euro.
Potrivit ultimelor informaţii, Bruxelles-ul va naţionaliza sucursala belgiană a băncii, contra patru miliarde de euro, în timp ce în Franţa va fi creată o nouă bancă dedicată comunităţilor locale.
Presa a vorbit şi despre asigurarea, de către Belgia, a majorităţii garanţiilor aferente aşa-numitelor "credite toxice" ale Dexia.
Negocierile pe acest capitol au fost foarte delicate, pentru că ambele state doresc să evite retrogradări ale calificativelor lor financiare, din cauza susţinerii financiare faţă de Dexia.
Garanţiile cumulate, ale celor trei state, pentru acestă bancă, se ridică acum la 90 de miliarde de euro, faţă de cele 150 de miliarde, cât s-a plătit în 2008, când, tot Dexia a mai fost salvată o dată.
Pieţele financiare par să fi primit bine noile semnale dinspre zona euro.
Potrivit Reuters, moneda unică s-a apreciat, luni, faţă de dolar, pe bursele asiatice, iar cotaţia petrolului a crescut.
Video: Plan franco-german pentru criza datoriilor