Plan de distribuire automată a migranţilor salvaţi din Mediterana
Miniştrii de interne din ţările Uniunii Europene discută marţi la Luxemburg un plan de distribuire automată a migranţilor salvaţi din Mediterana, care ajung in Italia şi Malta.
Articol de Florin Lepădatu, 08 Octombrie 2019, 07:50
Miniştrii de interne din ţările Uniunii Europene discută marţi la Luxemburg un plan de distribuire automată a migranţilor salvaţi din Mediterana, care ajung in Italia şi Malta.
Un prim acord a fost încheiat luna trecută între cele două ţări riverane şi reprezentanţii din Franţa, Germania şi Finlanda, ţară care deţine preşedinţia semestrială a Uniunii.
Mai multe ţări comunitare, precum Ungaria, se opun, însă, ferm oricăror cote de migranţi.
Din Roma relatează Elena Postelnicu: "Noul Guvern de la Roma, dintre populişti şi democraţi, speră ca ministrul italian de interne, Luciana Lamorgese, să reuşească să-i convingă să semneze pe omologii săi din Uniunea Europeană un acord de redistribuire a migranţilor care sunt salvaţi în Marea Mediterană de navele umanitare şi transportaţi, ulterior, în porturile din Sicilia sau din Malta.
Totodată, ministrul italian va evidenţia la Luxemburg şi importanţa coridoarelor umanitare, referindu-se în special la ţări ca Libia şi Tunisia, unde există o situaţie politică particulară.
În privinţa migranţilor care încearcă să ajungă în Italia pe cont propriu, Guvernul de la Roma a semnat un decret care reduce de la doi ani la patru luni termenul de repatriere pentru migranţi.
Aceasta este posibil numai prin semnarea unor acorduri cu statele de provenienţă ale noilor sosiţi, pe lângă Tunisia şi Maroc, fiind introduse în decret alte 11 state.
Rezultatele se vor vedea, însă, peste şase luni, potrivit ministrului de interne, Luciana Lamorgese, care aminteşte că în 2019 au fost deja repatriate 5.300 de persoane, anul trecut - 6.820 şi în 2017 - 6.515."