Plan de austeritate bugetară, adoptat de senatul italian
Senatul de la Roma a adoptat noi măsuri de austeritate care prevăd reducerea cheltuielilor publice cu aproape 25 de miliarde de euro şi reducerea cu aproape 3 procente a deficitului intern brut.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 15 Iulie 2010, 21:42
Senatul de la Roma a adoptat, cu 170 voturi pentru şi 136 voturi împotrivă, pachetul de austeritate prin care se prevăd tăieri de cheltuieli publice de 24,9 miliarde de euro pentru următorii doi ani.
Măsurile de austeritate au în vedere o reducere a deficitului bugetar la 2,7% din PIB în 2012 faţă de 5,3% din PIB cât era în 2009.
Pachetul a fost adoptat prin procedura votului de încredere acordat executivului de la Roma.
Premierul Silvio Berlusconi a subliniat, în urmă cu o săptămână, importanţa acestui vot. În cazul unui eşec în Parlament, guvernul ar fi trebuit să „plece acasă”.
Reducerile vizează în special administraţia locală
Bugetele regiunilor, provinciilor şi primăriilor se micşorează cu aproximativ 12 miliarde de euro în următorii doi ani.
Până în 2013 salariile bugetarilor sunt îngheţate, angajările şi promovările blocate, iar posibilitatea pensionării anticipate limitată.
S-au făcut concesii totuşi în cazul unor categorii de bugetari, cum ar fi magistraţii, poliţiştii şi diplomaţii.
Planul de austeritate cuprinde şi măsuri care vizează combaterea evaziunii fiscale şi intensificarea controalelor pentru depistarea celor care beneficiază pe nedrept de pensii de invaliditate.
Potrivit lui Silvio Berlusconi, planul va stabiliza bugetul public al ţării, aşa cum a cerut şi Uniunea Europeană, deşi Italia are o situaţie financiară mai bună decât a altor ţări europene.
Opoziţia şi sindicatele ameninţă cu proteste
Pe de altă parte însă, reprezentanţii Partidului Democrat, principala formaţiune a opoziţiei de centru-stânga, au acuzat faptul că guvernul nu a introdus în plan şi măsuri vizând creşterea economică şi susţinerea prioritară a sectoarelor strategice ale educaţiei şi cercetării.
În plus, potrivit Partidului Democrat, măsurile de austeritate se răsfrâng în exclusivitate asupra angajaţilor simpli din sectorul public, în timp ce italienii cu venituri importante nu sunt afectaţi.
Democraţii au anunţat că vor organiza pe 16 şi 17 iulie, o serie de mitinguri de protest în mai multe oraşe din Peninsulă.
Pentru următoarele săptămâni sindicatele avertizează că vor iesi din nou în strada pentru a protesta împotriva măsurilor de austeritate.
Până la sfârşitul lunii iulie actul normativ trebuie adoptat de Camera Deputaţilor.